The scope of this study was to determine the availability frequency of motile Aeromonas spp. in raw milk and to investigate the role of first milking milk in contamination. Milk samples collected from 100 lactating cows by directly hand milking were used as material. Aeromonas spp. was isolated as motile Aeromonas. 2 (66,6%) of them were identified A. hydrophila and the last one (33,3%) was identified as A. caviae. in this study, the availability frequency of motile Aeromonas spp. was lower compared with the samples arrived in containers to the factories. These results confirm that the lack of hygiene rules after milking raises the contamination risks of raw milk with Aeromonas.
Bu çalışmada, çiğ sütlerde hareketli Aermonas türlerinin bulunma sıklığını ortaya koymak ve ilk sağılan sütün kontaminasyondaki rolünü belirlemek amaçlanmaştır. Bu amaçla, 100 adet sağmal inekten direkt el sağımı ile alınan süt örnekleri incelenmiştir. İncelenen Örneklerin 8 tanesinde (%8) Aeromonas spp.izole edilmiş olup bunlardan 3'ü (%37,5) hareketli Aeromonas olarak belirlenmiştir. Hareketli Aeromonas'ların 2'si (%66,6) A. hydrophila ve1'i (%33,3) A. caviae olarak identifiye edilmiştir. Bu araştırmanın verileri, süt işletmelerine tanker ve güğümlerle getirilen çiğ sütlerden sağlanan örneklerdeki araştırma bulgularıyla kıyaslandığında daha düşük bulunmuştur. Bu da, eğer sağım sonrası hijyen kurallarına gerekli özen gösterilmezse çiğ sütlerin Aeromonas'lar ile kontaminasyon riskinin yüksek olacağını göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 28 Issue: 4 |