BibTex RIS Cite

Physical and Chemical Changes Occured During Maturation of Boğazkere Grape Variety Grown in Elazığ Region (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 1, - , 01.02.2004

Abstract

in this study, carried out in 1992 and 1993, the physical and chemical changes were investigated during maturation of Boğazkere variety grown in Elazığ region. The samples of Boğazkere grapes were taken from the beginning of veraison. After the physical analyses were completed in the berries, the chemical analyses were carried out in must, skins and seeds. The results showed that weight and size of berries and ratio of pulp increased during the ripening, but when there was a decrease in the ratios of seeds, there was not a clear change in the ratios of skins. An increase in maturation index, soluble solids, glucose, fructose, potassium, total phenolic compounds and pH was noted in must throughout the maturation. Contrary to these changes, total acidity, tartaric and malic acids, ratio of glucose/fructose and sodium in must decreased. Anthocyanin and total phenolic compounds in the skins increased, whereas total phenolic compounds in the seeds decreased. The physical and chemical changes during the ripening of Boğazkere grape varied from year to year.  

Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler

Year 2004, Volume: 29 Issue: 1, - , 01.02.2004

Abstract

Bu araştırmada, 1992 ve 1993 yıllarında, Elazığ yöresinde yetiştirilen Boğazkere üzümlerinde olgunlaşma sırasında meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişmeler incelenmiştir. Üzüm örnekleri ben düşme döneminden itibaren alınmıştır. Üzüm taneleri üzerinde önce fiziksel analizler ve daha sonra da şıra, kabuk ve çekirdeklerde kimyasal analizler yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, olgunlaşma sırasında tane ağırlığı ve büyüklüğü ile pulp oranının arttığı, çekirdek oranının azaldığı, kabuk oranında belirgin bir değişme olmadığı; şırada olgunluk katsayısı, çözünür kuru madde, glikoz, fruktoz, potasyum, toplam fenol bileşikleri ve pH 'nın arttığı, toplam asit, tartarik asit, malik asit, glikoz/fruktoz oranı ve sodyum miktarının azaldığı, kabuklarda antosiyanin ve toplam fenol bileşikleri miktarlarının arttığı, çekirdeklerde ise toplam fenol bileşikleri miktarının azaldığı ve fiziksel ve kimyasal değişmelerin yıllara göre farklı olduğu belirlenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Deryaoğlu This is me

Ahmet Canbaş This is me

Publication Date February 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 1

Cite

APA Deryaoğlu, A. ., & Canbaş, A. . (2004). Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler. Gıda, 29(1).
AMA Deryaoğlu A, Canbaş A. Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler. The Journal of Food. February 2004;29(1).
Chicago Deryaoğlu, Ahmet, and Ahmet Canbaş. “Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel Ve Kimyasal Değişmeler”. Gıda 29, no. 1 (February 2004).
EndNote Deryaoğlu A, Canbaş A (February 1, 2004) Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler. Gıda 29 1
IEEE A. . Deryaoğlu and A. . Canbaş, “Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler”, The Journal of Food, vol. 29, no. 1, 2004.
ISNAD Deryaoğlu, Ahmet - Canbaş, Ahmet. “Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel Ve Kimyasal Değişmeler”. Gıda 29/1 (February 2004).
JAMA Deryaoğlu A, Canbaş A. Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Deryaoğlu, Ahmet and Ahmet Canbaş. “Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel Ve Kimyasal Değişmeler”. Gıda, vol. 29, no. 1, 2004.
Vancouver Deryaoğlu A, Canbaş A. Elazığ Yöresi Boğazkere Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler. The Journal of Food. 2004;29(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/