BibTex RIS Cite

Determination of Toocopherol and Tocotrienol Contents of Sunflower and Corn Oils Obtained by Extraction and Pression by HPLC (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 5, - , 01.10.2004

Abstract

In this research, tocopherol and tocotrienol contents of crude sunflower and corn oils obtained by pression and solvent extraction were determined by HPLC. a-tocopherol in sunflower oils obtained by pression and solvent extraction were higher than b+g-tocopherol and d-tocopherol. Whereas the tocotrienol levels were considerably low, was between 4.0 ppm and 9.1 ppm. b+g-tocopherol in corn oils obtained by pression were higher than a-tocopherol and d-tocopherol. On the other hand, the amount of tocotrienol was determined between 0.2 ppm and 0.8ppm. In conclusion, the tocopherol levels of crude sunflower oils after pression and solvent extraction were similar. The dominant tocopherol was a-tocopherol in sunflower oil, however; b+g-tocopherol in corn oil.

Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini

Year 2004, Volume: 29 Issue: 5, - , 01.10.2004

Abstract

Bu çalışmada, presyon ve çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen ham ayçiçek ve mısırözü yağlarının tokoferol ve tokotrienol içerikleri HPLC ile tespit edilmiştir. Presyon ve çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen ayçiçek yağlarındaki a-tokoferol, b+g-tokoferol ve d-tokoferole oranla daha fazla iken, tokotrienol düzeylerinin 4.0 ppm ve 9.1 ppm gibi oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Presyon ile elde edilen mısırözü yağındaki b+g-tokoferol, a-tokoferol ve d-tokoferolden daha fazladır. Diğer yandan tokotrienol miktarının 0.2 ppm ve 0.8 ppm arasında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, presyon ve çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen ham ayçiçek yağındaki tokoferol seviyeleri birbirine yakındır. Ayçiçek yağında hakim tokoferol, a-tokoferol iken mısırözü yağında b+g-tokoferoldür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Melahat Ülkü Çakır This is me

Ali Bayrak This is me

Publication Date October 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 5

Cite

APA Çakır, M. Ü. ., & Bayrak, A. . (2004). Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. Gıda, 29(5).
AMA Çakır MÜ, Bayrak A. Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. The Journal of Food. October 2004;29(5).
Chicago Çakır, Melahat Ülkü, and Ali Bayrak. “Ekstraksiyon Ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek Ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol Ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC Ile Tayini”. Gıda 29, no. 5 (October 2004).
EndNote Çakır MÜ, Bayrak A (October 1, 2004) Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. Gıda 29 5
IEEE M. Ü. . Çakır and A. . Bayrak, “Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini”, The Journal of Food, vol. 29, no. 5, 2004.
ISNAD Çakır, Melahat Ülkü - Bayrak, Ali. “Ekstraksiyon Ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek Ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol Ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC Ile Tayini”. Gıda 29/5 (October 2004).
JAMA Çakır MÜ, Bayrak A. Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Çakır, Melahat Ülkü and Ali Bayrak. “Ekstraksiyon Ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek Ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol Ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC Ile Tayini”. Gıda, vol. 29, no. 5, 2004.
Vancouver Çakır MÜ, Bayrak A. Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. The Journal of Food. 2004;29(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/