Recently, ‘wellbalanceddiet’ and ‘healthyfood’ aretwo of theimportantconceptsgainingpopularitywide-spread. Considerableresearchcontinues on foodshavinghighsuperiorphysiologicalpropertieswiththepotential of improvinghumanhealth and nutrition. Thus, newnutritivecompoundshavebeendevelopedforthefunctionalfoods. Insuchstudies, anotherconsideration is thepossibleuse of synbioticsforthestabilization of thefoodingredients. Thesecombinationsprovide a differentapproach and newtargets to functionalfoodconcept. Improvedmoleculartechniques and toolsfortheanalyses of gut microflora, modern productiontechniques and increasedunderstanding of themetabolism of oligosaccharidesbytheprobioticsfacilitatethedevelopment in thisfield.Thisreviewfocusses on theprobioticmicroorganismsalongwitheffectivemechanisms, benefits, general characteristics, well-knownprebiotics and theirbiotechnologicmanufacturing, novel, functional and enhancedpersistentprebiotics, mainbenefits of synbiotics on health and nutritionphysiology and theinhibitioneffects of synbioticsagainst gut pathogens. Key words : Functionality, Probiotics, Prebiotics, Synbiotics.
‘Sağlık’ ve ‘Sağlıklı Beslenme’ günümüzde büyük ölçüde önem taşıyan iki kavramdır. İnsan sağlığını iyileştirici potansiyeli bilimsel olarak incelenmeye alınmış, besleyici ve fizyolojik nitelikleri üstün besinler üzerinde yoğun çalışmalar devam etmektedir. Bu alanda fonksiyonel besinler olarak tanımlanan ve gıdalarda kullanılan katkı maddelerini stabilize etme ihtiyacına da cevap vermesi umulan yeni besleyici ajanlar geliştirilmiştir. ‘Sinbiyotikler’ bu çalışmaların sonucunda elde edilmiş pre ve probiyotiklerin kombinasyon ürünüdür. Prebiyotik karbonhidratlar ve probiyotik mikrobiyel katkıların sinbiyotik kombinasyonları aynı zamanda fonksiyonel gıda konseptine farklı bir anlam kazandırmış, bu yöndeki çalışmalara yeni bir ivme ve hedef göstermiştir. Barsak mikroflorası analizi için moleküler tekniklerin geliştirilmesi, modern üretim biyoteknolojileri ve oligosakkaritlerin metabolizmasında probiyotiklerin rolünün daha anlaşılır olması, fonksiyonel gıdalar üzerinde yürütülen çalışmaları daha fazla tetiklemiş ve kolaylaştırmıştır. Bu bildiride probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar, bunların etki mekanizması ve yararları, taşımaları gereken özellikleri, yaygın olarak bilinen prebiyotikler, bunların biyoteknolojik olarak elde edilişleri, yeni, fonksiyonelliği ve kararlılığı artırılmış prebiyotikler, sinbiyotiklerin sağlık ve beslenme fizyolojisi açısından temel yararları ile bunların barsak patojenleri üzerindeki inhibisyon etkileri üzerinde durulacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 30 Issue: 4 |