The iron deficiency is the most common deficiency of micro nutrient elements in developed or undeveloped countries. Although many nutrient elements deficiency can cause anemia, iron deficiency is the most common among these. 90% of the anemia is occurring from iron deficiency. The dairy products are poor regarding to source of iron. Some research results showed that milk and milk products could only provide 3% of daily iron intake of for adults. In order to supply of iron deficiency in human, milk and milk products can fortification by iron supplement in different form. In this article, iron fortification in milk and milk products was discussed.
Demir gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkelerde eksikliği en sık görülen mikro besin elementlerinden biridir. Birçok besin elementi eksikliği anemiye sebep olmakta ise de, bunlardan en önemlisi demirdir. Yani, anemi % 90 oranında demir eksikliği sonucu ortaya çıkmaktadır. Süt ve süt ürünleri demir içeriği bakımından oldukça yetersizdir. Yapılan çalışmalar sonucunda süt ve süt ürünleri yetişkinlerin demir ihtiyacının sadece % 3'ü karşıladığı belirlenmiştir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak maksadıyla süt ve süt ürünlerine farklı yapılardaki demir bileşikleri katılarak zenginleştirmelerin yapılabildiği ortaya konulmuştur. Bu derlemede süt ve süt ürünlerinin demir içeriği zenginleştirilmesi tartışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 30 Issue: 6 |