Bu çalışmada Ziziphus jujuba’nın kurutulmuş meyvelerinin polar ve apolar ekstraktlarının anjiyotensin I-dönüştürücü enzim (ACE) inhibitör aktivitesi, antioksidan kapasitesi, toplam polifenol içerikleri (TPC) ve fitokimyasal profilleri araştırılmıştır ve ACE inhibitör aktivitesinden sorumlu temel bileşenler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. En yüksek ACE inhibitör aktivitesi (%99.81) meyvenin apolar ekstraktında tespit edilmiştir. Apolar ekstrakt ayrıca en yüksek DPPH radikal süpürme aktivitesi (IC50 : 30,63), linoleik asit/β-karoten ağartma kapasitesi (%89.31) ve TPC'yi (59.47 mg GAE/g) sergilemiştir. Ekstraktların fenolik profilleri LC-MS/MS ile tanımlanmış ve ekstraktlardaki yedi triterpenoid türünün varlığı GC-MS teknikleri kullanılarak incelenmiş ve 19 fenolik, 2 organik asit ve 4 triterpenoid tanımlanmıştır. ACE inhibisyon aktivitesinden sorumlu fenolik bileşenlerin belirlenmesi amacı ile Pearson korelasyonu ve temel bileşen analizi kullanılmıştır.
Ziziphus jujuba ACE inhibitory activity antioxidant capacity phytochemical profile Pearson correlation principal component analysis
Herein, the angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory activity, antioxidant capacity, total polyphenol contents (TPC), and phytochemical profiles of polar and non-polar extracts of dried Ziziphus jujuba fruits were investigated, along with the statistical determination of the main components responsible for ACE inhibitory activity. The non-polar extract expressed the strongest ACE inhibitory activity (99.81%) among the extracts. The non-polar extract also exhibited the highest DPPH scavenging activity (IC50 of 30.63), linoleic acid/β-carotene bleaching capacity (89.31%), and TPC (59.47 mg GAE/g). The phenolic profiles of the extracts were identified by LC-MS/MS, and the presence of seven triterpenoid species in the extracts was examined using GC-MS techniques. The principal constituents included 19 phenolics, 2 organic acids, and 4 triterpenoids. A Pearson correlation and principal component analysis were conducted to find the correlation between individual phenolic compounds and ACE inhibitory activity.
Ziziphus jujuba ACE inhibitory activity antioxidant capacity phytochemical profile Pearson correlation principal component analysis
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2024 |
Submission Date | February 22, 2024 |
Acceptance Date | May 17, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 49 Issue: 3 |