Jerusalem artichoke, a plant that can be grown in areas with limited irrigable land, contains valuable macro and micro nutrients. Nowadays, there is an increased demand for gluten-free products. In this study, the physical, chemical, microbiological, and sensory effects of adding Jerusalem artichoke to gluten-free bread production were investigated. As a result of the study, it was determined that as the amount of Jerusalem artichoke powder increased in the gluten-free bread formulation, the specific volume, baking loss, moisture, and pH of the bread decreased, while the amounts of fiber and ash increased. Additionally, the selenium, calcium, and magnesium contents in the bread also increased significantly (P <0.05). According to sensory evaluation results, gluten-free bread with 10% Jerusalem artichoke addition received the highest score in overall appreciation. The addition of Jerusalem artichoke powder to gluten-free bread dough improved the crumb and external appearance of the bread and eliminated some quality defects.
Gluten-free bread nutritional value Helianthus tuberosus microbiological quality sensory analysis.
Etik beyana ihtiyaç yoktur
Sulanabilir arazilerin kısıtlı olduğu yerlerde yetiştirilebilen bir bitki olan yer elması (Jerusalem artichoke), değerli makro ve mikro besinleri bünyesinde barındırır. Günümüzde glutensiz ürünlere olan talep artmıştır. Bu çalışmada Jerusalem artichoke ilavesinin glutensiz ekmek üretimine fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda glutensiz ekmek formülasyonunda Jerusalem artichoke tozu miktarı arttıkça ekmeğin özgül hacminin, pişme kaybının, nem ve pH'ının azaldığı, lif ve kül miktarlarının ise arttığı belirlenmiştir. Ekmekteki selenyum, kalsiyum ve magnezyum içeriği de önemli ölçüde artmıştır (P <0.05). Duyusal değerlendirme sonuçlarına göre, genel beğenide en yüksek puanı %10 yer elması ilaveli glutensiz ekmek almıştır. Glutensiz ekmek hamuruna Jerusalem artichoke tozu eklenmesi, ekmeğin iç yapısını ve dış görünümünü iyileştirmiş ve bazı kalite kusurlarını ortadan kaldırmıştır.
Etik beyana ihtiyaç yoktur
Etik beyana ihtiyaç yoktur
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Grain Technology |
| Journal Section | Articles |
| Authors | |
| Project Number | Etik beyana ihtiyaç yoktur |
| Publication Date | August 10, 2025 |
| Submission Date | August 23, 2024 |
| Acceptance Date | July 31, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 50 Issue: 4 |