The objective of the present study was to examine the potential of employing ultrafiltration as a method for the separation and enrichment of phenolic compounds and anthocyanins in strawberry juice. For this purpose, filters with cut-off rates of 2 kDa and 5 kDa were utilised. In the ultrafiltration process, as the volume reduction factor (VRF) increased, permeate flows decreased, while the concentration factor and rejection of phenolic compounds and anthocyanins increased. The filter with a cut-off rate of 2 kDa was found to be more effective in enriching strawberry juice with bioactive components. As the VRF value attained 10 in the 2 kDa filter, the concentration factors for soluble solids, phenolics and anthocyanins were 1.26, 3.10 and 5.08, respectively. Membrane rejection rates were calculated as 11.88%, 78.55% and 95.26%, respectively. It has been determined that phenolics and anthocyanins are selectively separated in the retentate fraction from strawberry juice.
Bu çalışmanın amacı, çilek suyundaki fenolik bileşiklerin ve antosiyaninlerin ayrılması ve zenginleştirilmesinde ultrafiltrasyon prosesinin kullanım olanaklarını incelemektir. Bu amaçla 2 kDa ve 5 kDa ayırma sınırına sahip filtreler kullanılmıştır. Ultrafiltrasyon işleminde hacim azaltma faktörünün (VRF) artışıyla permeat akıları azalırken, fenolik bileşenlerin ve antosiyaninlerin konsantrasyon faktörü ve rejeksiyonu artmıştır. Çilek suyunun biyoaktif bileşenler açısından zenginleştirilmesinde 2 kDa ayırma sınırına sahip filtre daha etkili bulunmuştur. 2 kDa’ luk filtrede VRF değeri 10’ a ulaştığında suda çözünen kuru maddenin, fenoliklerin ve antosiyaninlerin konsantrasyon faktörü sırasıyla 1.26, 3.10 ve 5.08 olmuştur. Membran rejeksiyon oranları ise sırasıyla %11.88, %78.55 ve %95.26 olarak hesaplanmıştır. Çilek suyundan fenoliklerin ve antosiyaninlerin retentat fraksiyonunda seçici olarak ayrıldığı belirlenmiştir.
Bu çalışmaya materyal desteği sağlayan Meykon Meyve ve Kaynak Suları San. ve Tic. A.Ş.’ ye teşekkür ederim.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Food Technology, Fruit-Vegetables Technology |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Publication Date | December 1, 2025 |
| Submission Date | July 31, 2025 |
| Acceptance Date | November 3, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 50 Issue: 6 |