BibTex RIS Cite

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE'DE KANATLI ETİ ÜRETİMİNDE ELEKTRO ŞOK UYGULAMASI

Year 2016, Issue: 16, 0 - 0, 15.02.2016

Abstract

Modern kanatlı et üretiminde, hayvan refahı uygulamalarının dikkate alınması ürün kalitesiyle aynı derecede önem arz etmektedir. Avrupa’da, kanatlı hayvan işleme açısından, hayvan refahı uygulamalarının başlangıcının, kesimden önce yapılan bayıltma işlemiyle başlamış olduğu söylenebilir. Şok havuzunda elektro
şok ile bayıltma yöntemi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’de, kanatlı eti sektöründe en yaygın kullanılan bayıltma yöntemidir. Kesim öncesinde kanatlılara uygulanan elektro şok parametreleri AB’deki işletmelerde
AB ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)’nın tavsiye ettiği sınırlar arasında uygulanırken; Türkiye’de, işletmeler, bu parametreleri, hayvan refahı, ürün kalitesi ve helal gıda açısından irdeleyerek, kendi AR-GE çalışmalarının sonucunda belirlemektedirler. AB ve EFSA’nın tavsiye ettiği elektro şok parametrelerinin Türkiye’de kanatlı eti üretiminde uygulanması helal gıda üretimi açısından tartışmaya açık bir konudur. Türkiye’nin kanatlı hayvan kesim işleminde elektro şok uygulaması için kendi tavsiye sınırlarını belirlemesi
önemlidir.


Anahtar Kelimeler: Elektroşok, kesim, bayıltma, kanatlı eti, düzenlemeler

Year 2016, Issue: 16, 0 - 0, 15.02.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Tuğba Gezgin This is me

Mustafa Karakaya This is me

Publication Date February 15, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 16

Cite

APA Gezgin, T., & Karakaya, M. (2016). AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE KANATLI ETİ ÜRETİMİNDE ELEKTRO ŞOK UYGULAMASI. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(16).