ile aflatoksin M1 (AFM1) varlığı araştırılmıştır. İncelenen süt örneklerinin 16’sında (% 23.88) 10-25 ppt arasında; 29’unda (% 43.28), 25-50 ppt arasında; 9’mda (% 13.43) 51-75 ppt arasında ve 7’sinde (% 10.45) 75 ppt’den fazla AFM1 saptanmıştır. Örneklerin 16’sında (% 23.88) AFM1 miktarı yasal limit olan 50 ppt’den yüksek bulunmuştur. Altı içme sütü örneğinde ise tespit edilebilir düzeyde (10 ppt) AFM1
saptanmamıştır. Pastörize süt ve UHT sütler arasında AFM1 içeriği açısından belirgin bir farklılık saptanmamıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular ülkemizdeki içme sütlerinin
AFM1 içeriğinin yüksek olması nedeniyle halk sağlığı açısından riskli olabileceğini ve bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılmasının gerektiğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler: Süt, Aflatoksin M1
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 18, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Issue: 7 |