Histamin zehirlenmesi, toksik seviyelerde histamin içeren gıdaların, özellikle su ürünlerinin tüketimi sonucu meydana gelen kimyasal bir toksikasyondur. Bu zehirlenmeden en çok, uskumru balıklarının da dahil olduğu Scombroidae familyasına ait türler sorumlu tutulmaktadır. İstanbul’da satışa sunulan yerli uskumrularda histamin düzeylerinin incelendiği bu çalışmada, piyasadan toplanan 50 adet örnek ELISA tekniği ile analiz edilmiştir. Uskumru örneklerinin 16’sında (%32) 20
ppm’den daha düşük seviyelerde histamin tespit edilirken, 21 örnekte (%42) 20-50 ppm, 9 örnekte (%18) 51-100 ppm, 3 örnekte (%6) 101-200 ppm değerleri arasında histamin tespit edilmiştir. Sadece 1 örnekte 200 ppm’den daha yüksek (335.6 ppm) düzeyde histamin bulunduğu belirlenmiştir.
Örneklerdeki histamin düzeylerinin, 1 ’i dışında (% 2), maksimum limit değer olan 200 ppm’in altında bulunması halk sağlığı açısından olumlu bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler : Histamin, Biyojen aminler, Gıda Zehirlenmesi, Uskumru
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Sayı: 6 |