Bu çalışmada, Bursa piyasasını temsilen Ocak - Mayıs 2002 tarihleri arasında aylık olarak tesadüfi örnekleme yöntemine göre alınan toplam 375 adet çiğ kıyma, İnegöl köfte, tavuk but ve tavuk burger örneği, patojenik Yersinia enterocolitica varlığı yönünden incelendi. Toplam 375 adet gıda örneğinin 82 (% 21,87)’si Y. enterocolitica bakımından pozitif bulundu. Pozitif bulunan 82 adet örneğin 33 (% 40,24)’ ünün patojen özellikte biyotip 1B (28 izolat, % 84,85) ve biyotip 3 (5 izolat, % 15,15) olduğu belirlendi. Analize alınan gıda örneklerindeki Y. enterocolitica varlığının halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturduğu kanısına varıldı. Et ürünlerinin üretiminde hijyenik şartlara önem verilerek Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği, Tebliğ No: 2001/8 ve
İnegöl Köfte Standardı, TS 10581 ’e Y. enterocolitica yönünden bir sınırlamanın konulması önerildi.
Anahtar Kelimeler: Et ürünleri, Yersinia enterocolitica, patojenite
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 19, 2014 |
Published in Issue | Year 2004 Issue: 5 |