In this study, flat-plate and incarcerating surfaces absorbing-plate drying ovens are
manufactured and also their performances are compared experimentally. In these experiment;
red pepper are dried. In the aftermath of cleaning the red pepper’s scrapes and its seed houses.
They are prepared to experiments as 100 g weight, 4-5 mm thickness and sliced lengthwise. The
experiments are carried out at 2,5-3,0 and 3,5 m/s air velocities. Red pepper drying experiment
are realized at average 50 ˚C drying room temperature and takes up 360 minutes.
As the result of experiments conducted at three different speeds while the average surface
temperature of the absorber plate is 76.3 ˚C, the average temperature of the drying room is 55,3
˚C. While the maximum average surface temperature of the absorber plate is 89,3 as a result of
the experiments which have been done in the flat surfaced drying oven at three different speed,
it is determined as 53,6 ˚C. While the difference between average absorber plate surface
temperature of drying oven with incarcerating surface and average drying room temperature
was 21˚C, the difference between average absorber plate surface temperature of flat-plate
drying room temperature was found to be 35,7˚C. Although the absorber plate surface
temperature of the flat plate drying oven is higher than the absorber plate surface temperature
of the incarcerating surface drying room, it was observed that the drying room temperature was
less than the incarcerating surface drying room.
From the data as a result of experiments the performance of incarcerating surface drying
oven has been found to be better than the performance of the drying oven with flat surface.
Bu çalışmada, düz ve hapsedici yüzeyli emici plakalı kurutma fırınları imal edilmiş ve
performansları deneysel olarak karşılaştırılmıştır. Deneylerde; kırmızıbiber kurutulmuştur.
Kırmızıbiberler, saplarından arındırılarak tohum evleri temizlendikten sonra 4 mm kalınlığında
boy boy dilimlenerek 100 g olacak şekilde deneye hazırlanmıştır. Deneyler; 2,5 - 3,0 ve 3,5 m/s
hava hızları kullanılarak yapılmıştır. Kırmızıbiberler kurutma odası sıcaklığı ortalama 50°C
sıcaklığında olup 360 dakika kurutularak yapılmıştır.
Hapsedici yüzeyli kurutma fırını ile üç farklı hızda yapılan deneyler sonucunda emici plaka
yüzey sıcaklık ortalaması 76,3 °C iken kurutma odası sıcaklık ortalaması 55,3 °C’dir. Düz yüzeyli
kurutma fırını ile üç farklı hızda yapılan deneyler sonucunda ise maksimum emici plaka yüzey
sıcaklık ortalaması 89,3 °C iken kurutma odası sıcaklık ortalaması 53,6 °C olarak belirlenmiştir.
Hapsedici yüzeyli kurutma fırınının ortalama emici plaka yüzey sıcaklığı ile ortalama kurutma
odası sıcaklık farkı 21 °C iken düz yüzeyli kurutma fırınının ortalama emici plaka yüzey sıcaklığı ile
ortalama kurutma odası sıcaklık farkı 35,7 °C olduğu tespit edilmiştir. Düz yüzeyli kurutma
fırınının emici plaka yüzey sıcaklığı hapsedici yüzeyli kurutma fırınının emici plaka yüzey
sıcaklığından daha fazla olmasına rağmen kurutma odası sıcaklığı hapsedici yüzeyli kurutma
fırınından daha düşük olduğu gözlenmiştir.
Deney sonucunda elde edilen verilerden hapsedici yüzeyli kurutma fırının performansının
düz yüzeyli kurutma fırının performansından daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
Other ID | JA33AJ83PE |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Submission Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 1 Issue: 2 |