BibTex RIS Cite

A Research Onpomologıcal Characteristics Of Local Apple Cul Tîvars Grown In Tokat

Year 1995, Volume: 1995 Issue: 1, - , 01.06.1995

Abstract

This study was conducted on Tavar, Alyanak I, Alyanak II, Arapkızı, Gelin apple, Yağlıkızıl, Ekşi apple local apple varieties in Tokat. The fruit weights in these varietes were between 89,26 g, and 255,87 g, the soluble solid contents in fruit juices were between 10.3 % and 14.68 % the pH'm fruit juices were between 2.92 and 3.38. When The Fruit greatness, shell color, fruit flesh hardness, pH and flesh taste of fruit is to be attention, Alyanak II and Yağlıkızıl cultivars can be recommended to grow economically. Arapkızı is seen hopeful! too.

Tokat İlinde Yetiştirilen Yerel Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Year 1995, Volume: 1995 Issue: 1, - , 01.06.1995

Abstract

Bu çalışma Tokat'ta yetiştirilen mahalli Tavar, Alyanak I, Alyanak II, Arapkızı, Gelin elma, Yağlıkızıl, Ekşi elma çeşitleri üzerinde yapılmıştır. Çeşitlerde meyve ağırlığı 89.26 g ile 255.67 g arasmda, suda çözünür kuru madde miktarı % 10.3 ile % 14.68 arasında ve pH (asitlik) 2.92 ile 3.38 arasında bulunmuştur. Meyve iriliği, kabuk rengi, meyve eti sertliği, pH ve meyve etinin tadı dikkate alındığında Alyanak II ve Yağlıkızıl ekonomik olarak yetiştiriciliği önerilebilecek çeşitler olarak değerlendirilmiştir. Arapkızı ise ümitvar bir çeşit olarak görülmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Yakup Özkan This is me

Can Celep This is me

Publication Date June 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 1995 Issue: 1

Cite

APA Özkan, Y., & Celep, C. (1995). Tokat İlinde Yetiştirilen Yerel Elma Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 1995(1).