This study was conducted on Tavar, Alyanak I, Alyanak II, Arapkızı, Gelin apple, Yağlıkızıl, Ekşi apple local apple varieties in Tokat. The fruit weights in these varietes were between 89,26 g, and 255,87 g, the soluble solid contents in fruit juices were between 10.3 % and 14.68 % the pH'm fruit juices were between 2.92 and 3.38. When The Fruit greatness, shell color, fruit flesh hardness, pH and flesh taste of fruit is to be attention, Alyanak II and Yağlıkızıl cultivars can be recommended to grow economically. Arapkızı is seen hopeful! too.
Bu çalışma Tokat'ta yetiştirilen mahalli Tavar, Alyanak I, Alyanak II, Arapkızı, Gelin elma, Yağlıkızıl, Ekşi elma çeşitleri üzerinde yapılmıştır. Çeşitlerde meyve ağırlığı 89.26 g ile 255.67 g arasmda, suda çözünür kuru madde miktarı % 10.3 ile % 14.68 arasında ve pH (asitlik) 2.92 ile 3.38 arasında bulunmuştur. Meyve iriliği, kabuk rengi, meyve eti sertliği, pH ve meyve etinin tadı dikkate alındığında Alyanak II ve Yağlıkızıl ekonomik olarak yetiştiriciliği önerilebilecek çeşitler olarak değerlendirilmiştir. Arapkızı ise ümitvar bir çeşit olarak görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 1995 Sayı: 1 |