This study aimed to examine the physicochemical properties of 30 different cow milk jams purchased from the market to identify variations among these products, which lack a production standard. For this purpose, milk jams were examined in terms of pH, titratable acidity, total soluble solids, water activity, color properties (L*, a*, and b*), hydroxymethylfurfural, total sugar, fat and protein. The pH values of milk jam samples were found to be 5.33-7.30, whereas titratable acidity values were 0.057-0.884% (as lactic acid). Similarly, water soluble solids contents were 46.83-82.57 °Brix, while water activity values were 0.717-0.928. In the same way, total sugar contents were 21.39-58.87 g/100g, whereas fat contents were 0.27-4.63%. Likewise, protein contents were %0.73-5.02. The L* values ranged from 21.39-67.17, while a* values varied between -2.98-11.06 and b* values varied between -3.30-18.78. While HMF was not found in 16 of the samples, HMF was determined in the range of 2.97-221.29 mg/kg in the remaining 14 samples. The study revealed that the compositions of milk jams varied and that they were not produced to a certain standard.
There is no need to obtain permission from the ethics committee for this study.
Bu çalışma, piyasadan satın alınan 30 farklı inek sütü reçelinin fizikokimyasal özelliklerini inceleyerek, üretim standardı olmayan bu ürünler arasındaki farklılıkları belirlemeyi amaçlamıştır. Bu amaçla süt reçelleri pH, titrasyon asitliği, suda çözünür kuru madde, su aktivitesi, renk özellikleri (L*, a* ve b*), hidroksimetilfurfural, toplam şeker, yağ ve protein açısından incelenmiştir. Süt reçeli örneklerinin pH değerleri 5.33-7.30; titrasyon asitliği değerleri %0.057-0.884 (laktik asit cinsinden); suda çözünür kuru madde değerleri 46.83-82.57 briks; su aktivitesi değerleri 0.717-0.928; toplam şeker değerleri 21.39-58.87 g/100g; yağ değerleri %0.27-4.63 ve protein değerleri %0.73-5.02 aralığında tespit edilmiştir. Renk özellikleri incelendiğinde L* değerlerinin 21.39-67.17; a* değerlerinin -2,.98-11.06 ve b* değerlerinin ise -3.30-18.78 arasında değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Örneklerin 16’sında HMF’ye rastlanmazken geri kalan 14 örnekte 2.97-221.29 mg/kg aralığında HMF belirlenmiştir. Yapılan çalışma ile süt reçellerinin bileşimlerinin farklılık gösterdiği ve belli bir standartta üretilmedikleri ortaya konmuştur.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Food Technology |
| Journal Section | Research Articles |
| Authors | |
| Publication Date | August 30, 2025 |
| Submission Date | March 25, 2025 |
| Acceptance Date | July 25, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 42 Issue: 2 |