Conference Paper
BibTex RIS Cite

MS’li Bireylerle Psikodrama

Year 2024, Issue: 6. MULTİPL SKLEROZ'DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI, 15 - 16, 05.07.2024

Abstract

Giriş: Psikodrama eyleme dayalı bir grup psikodrama yöntemi dir. Spontanite, yaratıcılık ve eylem ana bileşenleridir.
Amaç: MS’li bireylere psikodrama yaşantı grubu ile psiksosyal destek verilmesi amaçlandı.
Yöntem: Çalışma Ankara MS Derneği, Ankara Psikodrama Derneği ve Abdülkadir Özbek Psikodrama Derneği işbirliği ile gerçekleştirildi. Çalışmaya MS’li 5 üye, MS hasta yakını 2 üye ve MS gönüllüsü 2 üye dahil edildi. 10 hafta boyunca haftada 2 saat psikodrama yaşantı grubu yapıldı. “ Duygularım ve Ben” teması ile gerçekleştirildi. Çalışma Helsinki bildirgesine uygun olarak yapılmıştır.Katılımcılardan onam alındı.
Bulgular: İlk oturumda grup kuralları oyunlarla anlatıldı. Oturumlarda psikodrama yaşantı grubunun süreçleri olan ısınma ve grup oyunları, protagonist oyunları ve paylaşım aşamaları gerçekleştirildi. 10 haftalık oturumlarda 10 ısınma oyunu, 5 protagonist oyunu, 7 grup oyunu oynandı. Grup içinde kabul görerek duygularını ifade etmenin onları iyi hissettirdiğini ifade ettiler. MS’li hasta yakını iki üye ise MS hastası yakınları için çok üzüldüklerini ama buradaki çalışmada onların güçlü yönleri olduğunu farkettiklerini ve rahatladıklarını ifade ettiler. MS gönüllüsü üyeler ise MS’li üyelerin hastalıkla başetme becerilerinden çok şey öğrendiklerini belirttiler. Grubun sonunda yapılan paylaşımlarda üyelerin çoğu topluluk içinde konuşma becerisi edindiklerini, kendilerini ifade etme konusunda iyi hissettiklerini, empati becerilerinin arttığını, kendilerini sevmeyi ve kendilerine saygı duymayı öğrendiklerini ifade ettiler. MS’li üyeler hasta olsalar da ne kadar güçlü, sağlıklı yönleri de olduğunu farkettiklerini belirttiler.
Sonuç: MS’li bireyler, MS gönüllüsü, MS’li hasta yakınları ile birlikte yapılan psikodrama yaşantı grubu, MS’li bireylerin toplum içinde izole olmadan, kaçınmadan varolmayı psikodrama yaşantı grubunda deneyimleyerek gerçek yaşama taşımalarına katkı sağlar.

Thanks

Bu çalışmadaki katkıları için Ankara Multipl Skleroz Derneği, Ankara Psikodrama Derneği ve Abdülkadir Özbek Psikodrama Derneğine teşekkür ederiz.

References

  • Doğmuş, Y. U., & Güçray, S. S. (2015). Psikodrama teknikleri ile bütünleştirilmiş etkileşim grubu uygulamasının karşılıklı bağımlılık üzerindeki etkisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 11, 246-260.

Psychodrama with Individuals with MS

Year 2024, Issue: 6. MULTİPL SKLEROZ'DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI, 15 - 16, 05.07.2024

Abstract

Introduction: Psychodrama is a group therapy method based spontaneity, creativity and action.
Objective: It was aimed to provide psychosocial support to individuals with MS
Method: The study was conducted in cooperation with Ankara MS Association, Ankara Psychodrama Association and Abdülkadir Özbek Psychodrama Association. Five members with MS, two members MS patients relatives and two members of the MS volunteer were included in the study. A psychodrama experience group was performed for 2 hours a week for 10 weeks. It was performed with the theme ” My Feelings and Me". The study was performed in accordance the Helsinki Decleration. Consent was obtained from the participants..
Results: In the first session, the group rules were explained with plays. Every the sessions have warm-up and group plays, protagonist plays and sharing stages . Two members of the MS patient's relatives expressed that they were very sorry for the MS patients, but they realized that individuals with MS had strengths. MS volunteer members stated that they learned from the coping skills of members with MS. The members stated that they had acquired the ability to speak in a community, felt good about expressing themselves, their empathy skills had increased, and they had learned to love and respect themselves. Members with MS stated that even though they were sick, they realized how strong and healthy they were.
Conclusion: The psychodrama group contributes to the fact that individuals with MS experience existence in the psychodrama group without isolation in society and carry it to real life.

References

  • Doğmuş, Y. U., & Güçray, S. S. (2015). Psikodrama teknikleri ile bütünleştirilmiş etkileşim grubu uygulamasının karşılıklı bağımlılık üzerindeki etkisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 11, 246-260.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Psychotherapy Practise and Research
Journal Section Makaleler
Authors

Hatice Karaer Ünaldi 0009-0007-4533-8733

Bircan Şimşek Kırlangıç 0000-0003-3949-7029

Publication Date July 5, 2024
Submission Date June 8, 2024
Acceptance Date July 3, 2024
Published in Issue Year 2024 Issue: 6. MULTİPL SKLEROZ'DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI

Cite

APA Karaer Ünaldi, H., & Şimşek Kırlangıç, B. (2024). MS’li Bireylerle Psikodrama. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi(6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI), 15-16.
AMA Karaer Ünaldi H, Şimşek Kırlangıç B. MS’li Bireylerle Psikodrama. Gazi sağlık bilim. derg. July 2024;(6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI):15-16.
Chicago Karaer Ünaldi, Hatice, and Bircan Şimşek Kırlangıç. “MS’li Bireylerle Psikodrama”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, no. 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI (July 2024): 15-16.
EndNote Karaer Ünaldi H, Şimşek Kırlangıç B (July 1, 2024) MS’li Bireylerle Psikodrama. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI 15–16.
IEEE H. Karaer Ünaldi and B. Şimşek Kırlangıç, “MS’li Bireylerle Psikodrama”, Gazi sağlık bilim. derg, no. 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI, pp. 15–16, July 2024.
ISNAD Karaer Ünaldi, Hatice - Şimşek Kırlangıç, Bircan. “MS’li Bireylerle Psikodrama”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI (July 2024), 15-16.
JAMA Karaer Ünaldi H, Şimşek Kırlangıç B. MS’li Bireylerle Psikodrama. Gazi sağlık bilim. derg. 2024;:15–16.
MLA Karaer Ünaldi, Hatice and Bircan Şimşek Kırlangıç. “MS’li Bireylerle Psikodrama”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, no. 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI, 2024, pp. 15-16.
Vancouver Karaer Ünaldi H, Şimşek Kırlangıç B. MS’li Bireylerle Psikodrama. Gazi sağlık bilim. derg. 2024(6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI):15-6.