Conference Paper
BibTex RIS Cite

Investigation of Clinical Features of Multiple Sclerosis Patients with Good and Poor Sleep Quality

Year 2024, Issue: 6. MULTİPL SKLEROZ'DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI, 11 - 12, 05.07.2024

Abstract

Background: Despite sleep's important role in maintaining and improving physical and mental health, sleep problems are quite common in patients with Multiple Sclerosis (MS).
Aim: The aim of this study is to investigate the clinical features of MS patients with good and poor sleep quality.
Method: A total of 38 MS patients included in this study. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and participants were divided into two groups as MS patients with good sleep quality (n:20) and with poor sleep quality (n:18). For clinical features, fatigue, mood, the level of physical activity, and walking capacity were evaluated using the Fatigue Severity Scale (FSS), Beck Depression Inventory (BDI), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and Six-Minute Walk Test (6-MWT), respectively.
Results: The results of the study showed that MS patients with good sleep quality had lower levels of fatigue, better mood, higher levels of physical activity, and greater walking capacity (p<0.05). Additionally, in MS patients, sleep latency was associated with fatigue severity, sleep duration was associated with mood, and sleep disturbances were associated with fatigue severity and mood, while daytime dysfunction and PSQI total score were associated with fatigue severity, mood, and the level of physical activity (p<0.05).
Conclusion: Sleep quality affects patients' levels of fatigue, mood, physical activity, and walking capacity. In addition to the treatment of sleep disorders, these factors should also be taken into consideration in MS rehabilitation.

References

  • ONAT, Ş. Ş., ÜNSAL DELİALİOĞLU, S., & ÖZEL, S. (2014). Multıpl Sklerozda Uyku Bozukluğunun Fonksiyonel Durum ve Yaşam Kalitesi İle İlişkisi. Journal of Neurological Sciences, 31(3).

Uyku Kalitesi İyi Olan ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi

Year 2024, Issue: 6. MULTİPL SKLEROZ'DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI, 11 - 12, 05.07.2024

Abstract

Giriş: Uyku fiziksel ve zihinsel sağlığın korunması ve iyileştirilmesinde önemli rollere sahip olmasına rağmen, uyku problemleri Multipl Skleroz (MS) hastalarında oldukça sık görülmektedir.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, uyku kalitesi iyi olan ve olmayan MS hastalarının klinik özelliklerini incelemektir.
Yöntem: Çalışmaya 38 MS hastası dahil edildi. Uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ile değerlendirildi ve katılımcılar uyku kalitesi iyi (n:20) ve kötü (n:18) olarak iki gruba ayrıldı. Klinik özellikler açısından yorgunluk, ruh hali, fiziksel aktivite seviyesi ve yürüme kapasitesi sırasıyla Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) ve Altı Dakika Yürüme Testi (6-DYT) ile değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmanın sonuçları uyku kalitesi iyi olan MS hastalarında yorgunluk seviyelerinin düşük, ruh halinin daha iyi, fiziksel aktivite seviyelerinin ve yürüme kapasitelerinin yüksek olduğunu gösterdi (p<0.05). Ek olarak, MS hastalarında uykuya dalma süresi yorgunluk şiddeti ile, uyku süresi ruh hali ile, uyku bozuklukları yorgunluk şiddeti ve ruh hali ile ilişkili iken gündüz işlev bozuklukları ve PUKİ toplam puanı yorgunluk şiddeti, ruh hali ve fiziksel aktivite seviyesi ile ilişkiliydi (p<0.05).
Sonuç: Uyku kalitesi hastaların yorgunluk, ruh hali, fiziksel aktivite seviyesi ve yürüme kapasitelerini etkilemektedir. MS rehabilitasyonunda uyku bozukluklarının tedavisinin yanı sıra bu faktörlerinde göz önünde bulundurulması gerekir.

References

  • ONAT, Ş. Ş., ÜNSAL DELİALİOĞLU, S., & ÖZEL, S. (2014). Multıpl Sklerozda Uyku Bozukluğunun Fonksiyonel Durum ve Yaşam Kalitesi İle İlişkisi. Journal of Neurological Sciences, 31(3).
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Physiotherapy
Journal Section Makaleler
Authors

Kader Eldemir 0000-0002-1167-8971

Sefa Eldemir 0000-0002-2122-5706

Çağla Özkul 0000-0001-9367-9910

Arzu Güçlü Gündüz 0000-0001-8464-1929

Ceyla İrkeç 0000-0002-4713-8010

Publication Date July 5, 2024
Submission Date June 10, 2024
Acceptance Date July 3, 2024
Published in Issue Year 2024 Issue: 6. MULTİPL SKLEROZ'DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI

Cite

APA Eldemir, K., Eldemir, S., Özkul, Ç., Güçlü Gündüz, A., et al. (2024). Uyku Kalitesi İyi Olan ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi(6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI), 11-12.
AMA Eldemir K, Eldemir S, Özkul Ç, Güçlü Gündüz A, İrkeç C. Uyku Kalitesi İyi Olan ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi. Gazi sağlık bilim. derg. July 2024;(6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI):11-12.
Chicago Eldemir, Kader, Sefa Eldemir, Çağla Özkul, Arzu Güçlü Gündüz, and Ceyla İrkeç. “Uyku Kalitesi İyi Olan Ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, no. 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI (July 2024): 11-12.
EndNote Eldemir K, Eldemir S, Özkul Ç, Güçlü Gündüz A, İrkeç C (July 1, 2024) Uyku Kalitesi İyi Olan ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI 11–12.
IEEE K. Eldemir, S. Eldemir, Ç. Özkul, A. Güçlü Gündüz, and C. İrkeç, “Uyku Kalitesi İyi Olan ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi”, Gazi sağlık bilim. derg, no. 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI, pp. 11–12, July 2024.
ISNAD Eldemir, Kader et al. “Uyku Kalitesi İyi Olan Ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI (July 2024), 11-12.
JAMA Eldemir K, Eldemir S, Özkul Ç, Güçlü Gündüz A, İrkeç C. Uyku Kalitesi İyi Olan ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi. Gazi sağlık bilim. derg. 2024;:11–12.
MLA Eldemir, Kader et al. “Uyku Kalitesi İyi Olan Ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, no. 6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI, 2024, pp. 11-12.
Vancouver Eldemir K, Eldemir S, Özkul Ç, Güçlü Gündüz A, İrkeç C. Uyku Kalitesi İyi Olan ve Olmayan Multipl Skleroz Hastalarının Klinik Özelliklerinin İncelenmesi. Gazi sağlık bilim. derg. 2024(6. MULTİPL SKLEROZ’DA FİZYOTERAPİ VE NÖROREHABİLİTASYON SEMPOZYUMU ÖZET BİLDİRİ ÖZEL SAYISI):11-2.