Teşhir tipi soğutucular (TTS), gıda sektöründe ürünlerin sergilenmesi ve tazeliğinin korunmasında kritik bir rol oynamaktadır. Ancak, bu sistemlerdeki yüksek enerji tüketimi, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı çözümlere olan ihtiyacı da beraberinde gelmektedir. Bu çalışmada, TTS kapılarından olan ısı kazançlarını azaltarak yalıtım performansını artırmak ve enerji verimliliğini iyileştirmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çift camlı mevcut sistemde kullanılan hava ve alüminyum U-profil yerine, camlar arasında argon gazı ve plastik U-profil kullanarak yeni bir kapı yapısı tasarlanmıştır. Yeni ve mevcut sistemlerin termal performansları karşılaştırılmış ve prototip, TS EN ISO 23953-2:2024 standardına uygun olarak test edilmiştir. Gerçekleştirilen test sonuçları, yeni kapı tasarımının iç ve dış yüzeyler arasında daha dengeli bir sıcaklık dağılımı sağladığını ve bu sayede ısı transferini azaltarak termal yalıtım performansını artırdığını ortaya koymuştur. Enerji tüketimi açısından değerlendirildiğinde, yeni tasarımın mevcut sisteme kıyasla %3,94 daha az enerji harcadığı, Enerji Verimlilik Endeksi (EVE) değerinde %3,90’lık bir iyileşme sağladığı belirlenmiştir. Aynı zamanda her iki sistem de “B” enerji sınıfında yer almaktadır. Ayrıca, yeni tasarımın malzeme maliyeti %1,3 azalırken, üretim süresi %65,66 kısalmıştır.
Sonuç olarak, geliştirilen kapı tasarımı, enerji tüketimini azaltarak ekonomik ve çevresel açıdan önemli bir iyileştirme sağlamaktadır.
Refrigerated display cabinet (RDC) play a critical role in the food industry in displaying products and preserving their freshness. However, the high energy consumption in these systems brings with it the need for sustainability and efficiency-oriented solutions. In this study, it was aimed to increase insulation performance and improve energy efficiency by reducing heat gains from RDC doors. For this purpose, a new door structure was designed using argon gas and plastic U-profile between the glasses instead of the air and aluminum U-profile used in the existing double-glazed system. The thermal performances of the new and existing systems were compared and the prototype was tested in accordance with the TS EN ISO 23953-2:2024 standard. The test results showed that the new door design provides a more balanced temperature distribution between the inner and outer surfaces, thus reducing heat transfer and increasing thermal insulation performance. When evaluated in terms of energy consumption, it was determined that the new design consumed 3.94% less energy compared to the existing system and provided a 3.90% improvement in the Energy Efficiency Index (EEI) value. At the same time, both systems are in the “B” energy class. In addition, the material cost of the new design has decreased by 1.3%, while the production time has been shortened by 65.66%.
As a result, the improved door design provides a significant improvement in economic and environmental terms by reducing energy consumption.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Energy Systems Engineering (Other) |
Journal Section | Tasarım ve Teknoloji |
Authors | |
Early Pub Date | June 3, 2025 |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | February 14, 2025 |
Acceptance Date | April 22, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 13 Issue: 2 |