The
aim of this study was to investigate the storage properties of corn chips
enriched with sage seed (Salvia officinalis L.) for
120 days (0-40-80 and 120. Days) that optimized with response surface
methodology and some physiochemical and sensory properties were to determine.
The water activity, a* and peroxide values of samples increased with the
increasing storage time while the dry matter decreased significantly (p<0.05).
The oil, L* and b* content of sample did not significant change for storage
(p>0.05). Generally, the sensory score of samples given by panelists
decreased with increasing storage time. The color properties of samples did not
change, but the taste/smell, firmness and overall acceptability scores of
samples decreased during storage (p<0. 05).
The storage properties of corn chips enriched with sage seed flour
affected from storage time because the chips did not include any preservative
material.
Bu çalışmanın amacı yüzey yanıt
metodu kullanılarak optimize edilmiş, adaçayı tohumu (Salvia officinalis L.) unu ile zenginleştirilmiş mısır cipslerinin 120 gün boyunca (0-40-80.
ve 120. günlerde) depolama özelliklerin incelenmesi ve bazı fizikokimyasal ile
duyusal özelliklerin belirlenmesidir. Örneklerin su aktivitesi (aw),
a* ve peroksit değerleri depolama zamanı boyunca arterken kuru madde içerikleri
önemli oranda azalmıştır (p<0.05). Örneklerin yağ, L* ve b* içerikleri
depolama boyunca önemli bir değişim sergilememiştir (p>0.05). Genellikle, örneklere
panelistler tarafından verilen duyusal skorlar depolama zamanı artışı ile
birlikte düşmüştür. Örneklerin renk değerlerinde herhangi bir değişim yoktur,
fakat tat/koku, gevreklik ve genel beğeni skorları depolama boyunca azalmıştır
(p<0.05). Adaçayı tohumu unu ile zenginleştirilmiş mısır cipslerinin
depolama özellikleri örneklerin herhangi bir koruyucu materyal içermemesinden
dolayı depolama zamanından etkilenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2019 |
Submission Date | February 22, 2018 |
Acceptance Date | June 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |