Bu
çalışmada Galanthus ikariae
Baker bitkisinin toprak üstü kısımlarının uçucu yağının kimyasal içeriği,
antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri araştırılmıştır. Bitkinin uçucu yağı
Clevenger tipi hidrodistilasyon ile alınmış ve GC-MS/FID ile analiz edilmiştir.
Uçucu yağdaki 41 bileşiğin yapısı literatür bilgileri ile karşılaştırılarak
aydınlatılmıştır. Hegzadekanoik asit, linoleik asit, 2-tridekanon ve linoleik
asit metil ester bileşiklerinin sırasıyla %19.05; %14.6; %11.49 ve %6.97
oranlarında ana bileşenler oldukları tespit edilmiştir. Uçucu yağın toplam
fenolik miktarı ve radikal süpürücü aktivitesi (DPPH) sırasıyla 342.22 mg/mL GAE ve %55.92 bulunmuştur. Uçucu yağın
antimikrobiyal aktivitesi agar kuyucuk metodu ile 12 adet bakteri ve 5 adet maya-küfe
karşı araştırılmıştır ve özellikle Listeria monocytogenes bakterisi ve Saccharomyces cerevisiae mayasına karşı etkili olduğu
görülmüştür.
In this study, the chemical composition,
antioxidant and antimicrobial properties of the volatile oil of aerial parts Galanthus ikariae Baker plant were
investigated. The essential oil was
obtained by Clevenger type hydrodistillation and analysed by GC-MS/FID. The
structures of 41 compounds in essential oil were compared with the literature
information. Hexadecanoic acid, linoleic acid, 2-tridecanone and linoleic acid
methyl ester compounds were the main components and found as 19.05%; 14.67%;
11.49% and 6.97%, respectively. The amount of total phenolic and, %DPPH˙ scavenging activity were found as 342.22 mg/mL GAE and %55.92, respectively. The antimicrobial activity of
essential
oil was investigated against twelve bacteria and 5 fungi, by using agar
dilution method. Essential oil was effective against Listeria monocytogenes and Saccharomyces
cerevisiae, especially.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 15, 2019 |
Submission Date | February 12, 2019 |
Acceptance Date | June 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |