This research was carried out to determine the fatty acid composition of 10 sesame (Sesamum indicum L.) genotypes (3 of them registered and 7 of them lines) grown under second crop conditions in experimental area of Agriculture Faculty of Siirt University. Sesame oils of the genotypes obtained by Soxhlet method were methylated and than analyzed for fatty acid composition by means of Gas Chromatography device. As a result of the statistical evaluation, the oleic acid (C18:1), linoleic acid (C18:2) and stearic acid (C18: 0) ratios in sesame oil both in terms of variety and year; palmitic acid (C16:0) ratio was found to be statistically significant (P˂0.05) only in terms of years. The major fatty acids are oleic acid (45.82%), linoleic acid (37.50%), palmitic acid (9.11%) and stearic acids (5.99%) in sesame seed oils.
Bu araştırma, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında ikinci ürün koşullarında yetiştirilen 10 adet susam (Sesamum indicum L.) genotiplerinin (3 adet tescilli, 7 adet hat) yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Soxhelet yöntemiyle susam tohumlarından elde edilen yağların, metillendirme işleminden sonra Gaz Kromatografisi cihazı kullanılarak, yağ asitleri bileşimi analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirme sonucunda, susam yağında oleik asit (C18:1), linoleik asit (C18:2) ve stearik asit (C18:0) oranlarının hem çeşit hem yıl bakımından; palmitik asit (C16:0) oranının ise sadece yıl bakımından istatistiksel olarak önemli düzeyde (P˂0.05) farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Susam tohumu yağlarında oleik asit (%45.82), linoleik asit (%37.50), palmitik asit (%9.11) ve stearik asitlerin (%5.99) en fazla bulunan yağ asitleri olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2021 |
Submission Date | May 4, 2020 |
Acceptance Date | November 10, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 |