Çalışmada fonksiyonel ve antioksidan özelliklerinden dolayı beslenmede kullanılan brokoli filizlerinin, çimlendirme ortamına göre kullanımları ve canlılar üzerinde etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla model organizma Drosophila melanogaster standart besini (kontrol), metal elekte (BM) ve plastik eleklerde çimlendirilen (BP) brokoli filizleri standart besine %30 oranında eklenerek yaşama-gelişim, eşey oranı, ağırlık ve yumurta verimi hesaplanmıştır. Beslenmede kullanılan deney gruplarından BP’ile beslenmeye devam edilen ergin bireylerde (larva ve pupalar hariç) ve BM ile beslenen bireylerin yaşama oranını azaltmış, gelişme süresini önemli miktarda uzatmıştır. BP’nin yumurta verimi ve ağırlığı arttırarak BM’ye oranla daha kullanılabilir olduğu belirlenmiştir. Brokoli gibi çimlenen ürünlerde bulunan fenolik bileşenlerin çimlenme süresinde artması böceği olumlu etkilerken, çimlenme ortamı olarak kullanılan maddelerden metal geçişi nedeniyle sineklerin olumsuz etkilenebilecekleri tespit edilmiştir. Bu çalışma ile çimlendirilen ürün ve çimlendirme ortamının sadece model organizma açısından değil insan beslenmesinde de kullanımında dikkatli olunması gerektiği düşünülmektedir.
Akgün, İ., Ayata, R., & Karaman, R. (2018a) Buğday (Triticum aestivum L.) çim suyunun tohum çimlenmesi üzerine etkisi. Akademia Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 1(4), 19-24.
Akgün, İ., Ayata, R., Karaman, R., & Karaca, G. (2018b). Effect of wheatgrass (Triticum aestivum L.) juice on seedling growth and rhizoctonia solani on corn. Scientific Papers Series A. Agronomy, 61(1), 149-154.
Ayar, A., Uysal, H., Altun, D., & Semerdöken, S. (2012) Bir çeşit adjuvan olan potasyum alumun Drosophila melanogaster (meyve sineği)’in yumurta verimi ve çeşitli gelişimsel özellikleri üzerine etkisi. Tübav Bilim Dergisi, 5(1), 1-8.
Baenas, N., Piegholdt, S., Schloesser, A., Moreno, D. A., García-Viguera, C., Rimbach, G., & Wagner, A. E. (2016). Metabolic activity of radish sprouts derived isothiocyanates in Drosophila melanogaster. International Journal of Molecular Sciences, 17(2), 251. https://doi.org/10.3390/ijms17020251
Bozkurt, D. (2014). Soğuk plazma uygulamasının vitaminler ve polifenol oksidaz (pfo) enzimi aktivitesi üzerine etkisi. [Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü].
Çetinkaya, A. Y., & Yurtsever, S. (2021). Somatic mutations and recombination test in Drosophila melanogaster used for investigating the genotoxicity of some food additives. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 5(1), 65-73. https://doi.org/10.31015/jaefs.2021.1.9
De França, S. M., Breda, M. O., Barbosa, D. R. S., Araujo, A. M. N., & Guedes, C. A. (2017). The sublethal effects of insecticides in insects. In: V.D.C. Shields (Ed.), Biological Control of Pest and Vector Insects, IntechOpen, London, (pp. 23-39).
Efliyok, D., & Bozokalfa, M. K. (2002). Sebze olarak kullanılan çimlendirilmiş tohumlar. Dünya Gıda Dergisi, 6, 84-88.
Frick, C., Dietz, A. C., Merritt, K., Umbreit, T. H., & Tomazic-Jezic, V. J. (2006). Effects of prosthetic materials on the host immune response: evaluation of polymethyl methacrylate (pmma), polyethylene (pe), and polystyrene (ps) particles. Journal of Long-Term Effects of Medical Implants, 16(6), 423-433. https://doi.org/10.1615/JLongTermEffMedImplants.v16.i6.20
Finnie, S., Brovelli, V., & Nelson, D. (2019). Sprouted grains as a food ingredient. In Sprouted Grains (pp. 113-142). AACC International Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811525-1.00006-3
Gawlik-Dziki, U., Jeżyna, M., Świeca, M., Dziki, D., Baraniak, B., & Czyż, J. (2012). Effect of bioaccessibility of phenolic compounds on in vitro anticancer activity of broccoli sprouts. Food Research International, 49(1), 469-476. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.08.010
George, J., & Jacobs, H. T. (2019). Minimal effects of spargel (PGC-1) overexpression in a Drosophila mitochondrial disease model. Biology Open, 8(7). https://doi.org/10.1242/bio.042135
Güneş, E., & Danacıoğlu, D. A. (2018). The effect of olive (Olea europaea L.) phenolics and sugar on Drosophila melanogaster’s development. Animal Biology, 68(4), 367-385. https://doi.org/10.1163/15707563-17000162
Halmenschelager, P. T., & Da Rocha, J. B. T. (2019). Biochemical cuso 4 toxicity in Drosophila melanogaster depends on sex and developmental stage of exposure. Biological Trace Element Research, 189(2), 574-585. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1475-y
Kaewchum, R., & Kangsadalampai, K. (2011). Effect on urethane induced mutagenicity in Drosophila melanogaster of different germinated unpolished rice and the thai desserts made from them. Thai Journal of Toxicology, 26(2), 71-71.
Karataş, A., & Bahçeci, Z. (2010). Sodyum arsenit ve krom klorürün (ııı) Drosophila melanogaster’in eşey oranı ve bazı gelişimsel özellikleri üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 26(2), 102-111.
Kaydan, B. N., & Sulanç, M. (2020). Farklı kadmiyum ve kurşun oranlarının ergin Pimpla turionellae L.(Hymenoptera: ichneumonidae)'nin yumurta üretimi ve açılımı üzerine etkileri. Karaelmas Science & Engineering Journal, 10(2), 142-150. https://doi.org/10.7212/zkufbd.v10i2.1566
Kılınçer, F. N., & Demir, M. K. (2019). Çimlendirilmiş Bazı Tahıl ve Baklagillerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Gıda, 44(3), 419-429. https://doi.org/10.15237/gida.GD19019
Koç, Y., & Gülel, A. (2006). Fotoperiyot ve besin çeşidinin Drosophila melanogaster meigen, 1830 (Diptera: Drosophiladae) un gelişim süresi, ömür uzunluğu, verim ve eşey oranına etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 21(2), 204-212.
Kusvuran, S. (2021). Microalgae (Chlorella vulgaris beijerinck) alleviates drought stress of broccoli plants by improving nutrient uptake, secondary metabolites, and antioxidative defense system. Horticultural Plant Journal, 7(3), 221-231. https://doi.org/10.1016/j.hpj.2021.03.007
Morefield, G. L., Sokolovska, A., Jiang, D., HogenEsch, H., Robinson, J. P., & Hem, S. L. (2005). Role of aluminum-containing adjuvants in antigen internalization by dendritic cells in vitro. Vaccine, 23(13), 1588-1595. https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2004.07.050
Moreno, D. A., Pérez-Balibrea, S., Ferreres, F., Gü-Izquierdo, A., & Gare A-Viguera, C. (2010). Acylated anthocyanins in broccoli sprouts. Food Chemistry, 123, 358-363. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.04.044
Ogidi, M., Sridhar, M. K. C., & Coker, A. O. (2017). A follow-up study health risk assessment of heavy metal leachability from household cookwares. Journal of Food Science and Toxicology, 1(1), 3.
Ohanenye, I. C., Tsopmo, A., Ejike, C. E., & Udenigwe, C. C. (2020). Germination as a bioprocess for enhancing the quality and nutritional prospects of legume proteins. Trends in Food Science and Technology, 101, 213-222. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.05.003
Okur, B., & Madenci, A.B. (2019). Çiğ Beslenme (Raw Food) Akımında Çimlendirilmiş Hububat ve Baklagillerin Önemi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 664-675. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.384
Özalp, P., Kara., A., & Tunçsoy, B. (2020). Alüminyum oksit’in Galleria mellonella L.(Lepidoptera: Pyralidae) larvalarında total hemosit sayıları üzerine etkileri. Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences, 3(Suppl 1), 195-198. https://doi.org/10.46239/ejbcs.820690
Özkutlu, F. (2021). Kadmiyum (cd) ve NaCl uygulamalarının brokolide (Brassica oleracea var. italica) kuru madde miktarı ve besin elementi içeriğine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(1), 77-84. https://doi.org/10.30910/turkjans.712033
Pérez-Balibrea, S., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2011). Genotypic effects on the phytochemical quality of seeds and sprouts from commercial broccoli cultivars. Food Chemistry, 125(2), 348-354. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.09.004
Rockstein, M. (Ed.). (2012). Biochemistry of Insects. Elsevier.
Rodrigues, M. A., Martins, N. E., Balancé, L. F., Broom, L. N., Dias, A. J., Fernandes, A. S. D., & Mirth, C. K. (2015). Drosophila melanogaster larvae make nutritional choices that minimize developmental time. Journal of Insect Physiology, 81, 69-80. https://doi.org/10.1016/j.jinsphys.2015.07.002
Rodriguez-Seijo, A., Lourenço, J., Rocha-Santos, T. A. P., Da Costa, J., Duarte, A. C., Vala, H., & Pereira, R. (2017). Histopathological and molecular effects of microplastics in Eisenia andrei bouché. Environmental Pollution, 220, 495-503. https://doi.org/10.1016/j.envpol.2016.09.092
Rubim, R. F., Freitas, S. D. P., Vieira, H. D., & Gravina, G. A. (2013). Physiological quality of fennel (Foeniculum vulgare mill.) seeds stored in different containers and environmental conditions. Journal of Seed Science, 35(3), 24-28.
Sahai, V., & Kumar V. (2020). Antidiabetic, hepatoprotective and antioxidant potential of Brassica oleracea sprouts. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 101623. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101623
Saxena, S., Saini, S., Samtiya, M., Aggarwal, S., Dhewa, T., & Sehgal, S. (2021). Assessment of Indian cooking practices and cookwares on nutritional security: A review. Journal of Applied and Natural Science, 13(1), 357-372.
Suslow, T., & Cantwell. M. (2010). Seed sprouts produce facts. recommendations for maintaining postharvest quality. (http://Postharvest.Ucdavis.Edu/Produce/Producefacts/Veg/Seedsprouts.Shtml)
Şahin, S. S., & Keçeci, M. (2021). Insektisitlerin böcekler üzerindeki subletal etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 116-124. https://doi.org/10.19159/tutad.774385
Teyin, G., & Nizamlıoğlu, H. F. (2020). Mutfaklardaki ağır metal kontaminasyonları: pişirme ekipmanları (Heavy metal). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(2), 1578-1591. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.622
Türk gıda kodeksi gıda maddelerindeki bulaşanların maksimum limitleri hakkında tebliğ 2008/26. ( 2008) T.C. Resmi Gazete. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/05/20080517-7.htm. Erişim Tarihi: 16.05.2021
Vig, A.P., Rampal, G., Thind, T.S., & Arora, S. (2009). Bio-protective effects of glucosinolates–a review. LWT-Food, 42(10), 1561-1572. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2009.05.023
Yetim, H., Törnük, F., Öztürk, İ., & Sağdıç, O. (2010). Yenilebilir tohum filizlerinin mikrobiyal güvenliği. Akademik Gıda, 8(2), 18-23.
Determination of in vivo effect of broccoli sprouts according to germination environment
In this study, it was aimed to determine the use of broccoli sprouts used in nutrition due to their functional and antioxidant properties, according to the germination medium and their effects on living things. For this purpose, life-development, sex ratio, weight and egg yield were calculated by adding 30% of the standard food of the model organism Drosophila melanogaster (control), broccoli sprouts germinated in metal sieve (BM) and plastic sieves (BP) to the standard food. Among the experimental groups used in nutrition, it decreased the survival rate of adults (except for larvae and pupae) and individuals fed with BP and prolonged the development period significantly. It has been determined that BP is more usable than BM by increasing egg production and weight. While the increase in the phenolic components in germinating products such as broccoli during the germination period affects the insect positively, it has been determined that the flies can be adversely affected due to metal transfer from the substances used as germination media. With this study, it is thought that care should be taken not only in terms of model organism but also in the use of the germinated product and germination medium in human nutrition.
Akgün, İ., Ayata, R., & Karaman, R. (2018a) Buğday (Triticum aestivum L.) çim suyunun tohum çimlenmesi üzerine etkisi. Akademia Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 1(4), 19-24.
Akgün, İ., Ayata, R., Karaman, R., & Karaca, G. (2018b). Effect of wheatgrass (Triticum aestivum L.) juice on seedling growth and rhizoctonia solani on corn. Scientific Papers Series A. Agronomy, 61(1), 149-154.
Ayar, A., Uysal, H., Altun, D., & Semerdöken, S. (2012) Bir çeşit adjuvan olan potasyum alumun Drosophila melanogaster (meyve sineği)’in yumurta verimi ve çeşitli gelişimsel özellikleri üzerine etkisi. Tübav Bilim Dergisi, 5(1), 1-8.
Baenas, N., Piegholdt, S., Schloesser, A., Moreno, D. A., García-Viguera, C., Rimbach, G., & Wagner, A. E. (2016). Metabolic activity of radish sprouts derived isothiocyanates in Drosophila melanogaster. International Journal of Molecular Sciences, 17(2), 251. https://doi.org/10.3390/ijms17020251
Bozkurt, D. (2014). Soğuk plazma uygulamasının vitaminler ve polifenol oksidaz (pfo) enzimi aktivitesi üzerine etkisi. [Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü].
Çetinkaya, A. Y., & Yurtsever, S. (2021). Somatic mutations and recombination test in Drosophila melanogaster used for investigating the genotoxicity of some food additives. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 5(1), 65-73. https://doi.org/10.31015/jaefs.2021.1.9
De França, S. M., Breda, M. O., Barbosa, D. R. S., Araujo, A. M. N., & Guedes, C. A. (2017). The sublethal effects of insecticides in insects. In: V.D.C. Shields (Ed.), Biological Control of Pest and Vector Insects, IntechOpen, London, (pp. 23-39).
Efliyok, D., & Bozokalfa, M. K. (2002). Sebze olarak kullanılan çimlendirilmiş tohumlar. Dünya Gıda Dergisi, 6, 84-88.
Frick, C., Dietz, A. C., Merritt, K., Umbreit, T. H., & Tomazic-Jezic, V. J. (2006). Effects of prosthetic materials on the host immune response: evaluation of polymethyl methacrylate (pmma), polyethylene (pe), and polystyrene (ps) particles. Journal of Long-Term Effects of Medical Implants, 16(6), 423-433. https://doi.org/10.1615/JLongTermEffMedImplants.v16.i6.20
Finnie, S., Brovelli, V., & Nelson, D. (2019). Sprouted grains as a food ingredient. In Sprouted Grains (pp. 113-142). AACC International Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811525-1.00006-3
Gawlik-Dziki, U., Jeżyna, M., Świeca, M., Dziki, D., Baraniak, B., & Czyż, J. (2012). Effect of bioaccessibility of phenolic compounds on in vitro anticancer activity of broccoli sprouts. Food Research International, 49(1), 469-476. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.08.010
George, J., & Jacobs, H. T. (2019). Minimal effects of spargel (PGC-1) overexpression in a Drosophila mitochondrial disease model. Biology Open, 8(7). https://doi.org/10.1242/bio.042135
Güneş, E., & Danacıoğlu, D. A. (2018). The effect of olive (Olea europaea L.) phenolics and sugar on Drosophila melanogaster’s development. Animal Biology, 68(4), 367-385. https://doi.org/10.1163/15707563-17000162
Halmenschelager, P. T., & Da Rocha, J. B. T. (2019). Biochemical cuso 4 toxicity in Drosophila melanogaster depends on sex and developmental stage of exposure. Biological Trace Element Research, 189(2), 574-585. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1475-y
Kaewchum, R., & Kangsadalampai, K. (2011). Effect on urethane induced mutagenicity in Drosophila melanogaster of different germinated unpolished rice and the thai desserts made from them. Thai Journal of Toxicology, 26(2), 71-71.
Karataş, A., & Bahçeci, Z. (2010). Sodyum arsenit ve krom klorürün (ııı) Drosophila melanogaster’in eşey oranı ve bazı gelişimsel özellikleri üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 26(2), 102-111.
Kaydan, B. N., & Sulanç, M. (2020). Farklı kadmiyum ve kurşun oranlarının ergin Pimpla turionellae L.(Hymenoptera: ichneumonidae)'nin yumurta üretimi ve açılımı üzerine etkileri. Karaelmas Science & Engineering Journal, 10(2), 142-150. https://doi.org/10.7212/zkufbd.v10i2.1566
Kılınçer, F. N., & Demir, M. K. (2019). Çimlendirilmiş Bazı Tahıl ve Baklagillerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Gıda, 44(3), 419-429. https://doi.org/10.15237/gida.GD19019
Koç, Y., & Gülel, A. (2006). Fotoperiyot ve besin çeşidinin Drosophila melanogaster meigen, 1830 (Diptera: Drosophiladae) un gelişim süresi, ömür uzunluğu, verim ve eşey oranına etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 21(2), 204-212.
Kusvuran, S. (2021). Microalgae (Chlorella vulgaris beijerinck) alleviates drought stress of broccoli plants by improving nutrient uptake, secondary metabolites, and antioxidative defense system. Horticultural Plant Journal, 7(3), 221-231. https://doi.org/10.1016/j.hpj.2021.03.007
Morefield, G. L., Sokolovska, A., Jiang, D., HogenEsch, H., Robinson, J. P., & Hem, S. L. (2005). Role of aluminum-containing adjuvants in antigen internalization by dendritic cells in vitro. Vaccine, 23(13), 1588-1595. https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2004.07.050
Moreno, D. A., Pérez-Balibrea, S., Ferreres, F., Gü-Izquierdo, A., & Gare A-Viguera, C. (2010). Acylated anthocyanins in broccoli sprouts. Food Chemistry, 123, 358-363. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.04.044
Ogidi, M., Sridhar, M. K. C., & Coker, A. O. (2017). A follow-up study health risk assessment of heavy metal leachability from household cookwares. Journal of Food Science and Toxicology, 1(1), 3.
Ohanenye, I. C., Tsopmo, A., Ejike, C. E., & Udenigwe, C. C. (2020). Germination as a bioprocess for enhancing the quality and nutritional prospects of legume proteins. Trends in Food Science and Technology, 101, 213-222. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.05.003
Okur, B., & Madenci, A.B. (2019). Çiğ Beslenme (Raw Food) Akımında Çimlendirilmiş Hububat ve Baklagillerin Önemi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 664-675. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.384
Özalp, P., Kara., A., & Tunçsoy, B. (2020). Alüminyum oksit’in Galleria mellonella L.(Lepidoptera: Pyralidae) larvalarında total hemosit sayıları üzerine etkileri. Eurasian Journal of Biological and Chemical Sciences, 3(Suppl 1), 195-198. https://doi.org/10.46239/ejbcs.820690
Özkutlu, F. (2021). Kadmiyum (cd) ve NaCl uygulamalarının brokolide (Brassica oleracea var. italica) kuru madde miktarı ve besin elementi içeriğine etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(1), 77-84. https://doi.org/10.30910/turkjans.712033
Pérez-Balibrea, S., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2011). Genotypic effects on the phytochemical quality of seeds and sprouts from commercial broccoli cultivars. Food Chemistry, 125(2), 348-354. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.09.004
Rockstein, M. (Ed.). (2012). Biochemistry of Insects. Elsevier.
Rodrigues, M. A., Martins, N. E., Balancé, L. F., Broom, L. N., Dias, A. J., Fernandes, A. S. D., & Mirth, C. K. (2015). Drosophila melanogaster larvae make nutritional choices that minimize developmental time. Journal of Insect Physiology, 81, 69-80. https://doi.org/10.1016/j.jinsphys.2015.07.002
Rodriguez-Seijo, A., Lourenço, J., Rocha-Santos, T. A. P., Da Costa, J., Duarte, A. C., Vala, H., & Pereira, R. (2017). Histopathological and molecular effects of microplastics in Eisenia andrei bouché. Environmental Pollution, 220, 495-503. https://doi.org/10.1016/j.envpol.2016.09.092
Rubim, R. F., Freitas, S. D. P., Vieira, H. D., & Gravina, G. A. (2013). Physiological quality of fennel (Foeniculum vulgare mill.) seeds stored in different containers and environmental conditions. Journal of Seed Science, 35(3), 24-28.
Sahai, V., & Kumar V. (2020). Antidiabetic, hepatoprotective and antioxidant potential of Brassica oleracea sprouts. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 101623. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101623
Saxena, S., Saini, S., Samtiya, M., Aggarwal, S., Dhewa, T., & Sehgal, S. (2021). Assessment of Indian cooking practices and cookwares on nutritional security: A review. Journal of Applied and Natural Science, 13(1), 357-372.
Suslow, T., & Cantwell. M. (2010). Seed sprouts produce facts. recommendations for maintaining postharvest quality. (http://Postharvest.Ucdavis.Edu/Produce/Producefacts/Veg/Seedsprouts.Shtml)
Şahin, S. S., & Keçeci, M. (2021). Insektisitlerin böcekler üzerindeki subletal etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 116-124. https://doi.org/10.19159/tutad.774385
Teyin, G., & Nizamlıoğlu, H. F. (2020). Mutfaklardaki ağır metal kontaminasyonları: pişirme ekipmanları (Heavy metal). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(2), 1578-1591. https://doi.org/10.21325/jotags.2020.622
Türk gıda kodeksi gıda maddelerindeki bulaşanların maksimum limitleri hakkında tebliğ 2008/26. ( 2008) T.C. Resmi Gazete. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/05/20080517-7.htm. Erişim Tarihi: 16.05.2021
Vig, A.P., Rampal, G., Thind, T.S., & Arora, S. (2009). Bio-protective effects of glucosinolates–a review. LWT-Food, 42(10), 1561-1572. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2009.05.023
Yetim, H., Törnük, F., Öztürk, İ., & Sağdıç, O. (2010). Yenilebilir tohum filizlerinin mikrobiyal güvenliği. Akademik Gıda, 8(2), 18-23.
Güneş, E., & Erçetin, H. K. (2022). Çimlendirilme ortamına göre brokoli filizinin in vivo etkisinin belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 12(2), 414-421. https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.978003