Turks, who were first seen in the Central Asian steppes in history, are a nation that lived a nomadic life for a long time and established powerful states in world history. Turks, who dispersed from Central Asia to all corners over time, generally came towards the west. The Turks, who entered Persian and Byzantine lands from the north and south of the Caspian and Black Seas, advanced to the middle of Europe over time, crossed the north of Africa and turned the Mediterranean into a Turkish lake. The life of this nation, which emerged from the Asian steppes and ruled three main continents, has attracted the curiosity of people in every era. In this context, many travelers, researchers and writers from east and west have visited Turkish lands on various occasions, noted what they saw and left a serious cultural heritage to the next generations. One of the cultural values left by travelers regarding Turkish culture is hospitality, which is one of the basic characteristics of the Turks. These immigrant people of Asia, who emerged from the Asian steppes and spread all over the ancient world, tried to live in peace with the local people wherever they went. All members of the Turkish nation, from the ruler to the poorest citizen, treated their guests with high regard, fed them without food, gave them to drink without drinking anything, and entertained them in the best way they could. In this study, information about the hospitality of the Turks, provided by travelers, researchers and scientists who were in the Turkish geography until about a century ago, starting from the Turks living in Central Asia, was collected. The aim of the study is to reveal how foreigners evaluate the value that Turks give to people and their thoughts about the hospitality of Turks. This article, which is a qualitative study, used literature review and text analysis techniques.
Tarihte ilk önce Orta Asya bozkırlarında görülen Türkler, uzun süre göçerevli bir yaşam sürmüş, dünya tarihinde kudretli devletler kurmuş bir ulustur. Zaman içinde Orta Asya’dan dört bir yana dağılan Türkler genel anlamda batıya doğru gelmişlerdir. Hazar ve Karadeniz’in kuzeyinden ve güneyinden Fars ve Bizans topraklarına giren Türkler, zamanla Avrupa ortalarına kadar ilerlemişler, Afrika’nın kuzeyini boydan boya geçerek Akdeniz’i bir Türk gölü haline getirmişlerdir. Asya steplerinden çıkıp üç ana kıtaya hükmeden bu milletin yaşantısı her devirde insanların merakını celbetmiş, bu bağlamda doğudan batıdan birçok seyyah, araştırmacı, yazar Türk topraklarını çeşitli vesilelerle gezmiş, gördüklerini not etmiş ve sonraki kuşaklara ciddi bir kültürel miras bırakmıştır. Seyyahların Türk kültürüyle ilgili olarak bıraktıkları kültürel değerlerden biri, Türklerin temel özelliklerinden biri olan misafirperverliktir. Asya bozkırlarından çıkıp eski dünyanın dört bir yanına yayılan Asya’nın bu göçmen halkı, gittiği her yerde yerli halkla barış içinde yaşamaya çalışmıştır. Türk milletinin hükümdarından en fakir vatandaşına kadar bütün fertleri yanına gelen konuğunu baş tacı etmiş, yememiş yedirmiş, içmemiş içirmiş, elinden gelen en iyi şekilde ağırlamıştır. Bu çalışmada Orta Asya’da yaşayan Türklerden başlamak üzere yaklaşık bir asır öncesine kadar Türk coğrafyasında bulunmuş, seyyahların, araştırmacıların ve bilim insanlarının Türklerin misafirperverliğiyle ilgili verdikleri bilgiler toplanmıştır. Çalışmanın amacı, yabancıların Türklerin insanlara verdikleri değeri nasıl değerlendiklerini, Türklerin misafirperverliğiyle ilgili düşüncelerini ortaya koymaktır. Nitel bir çalışma olan bu makalede literatür tarama ve metin analiz teknikleri kullanılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Turkish Folk Literature |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 29, 2024 |
Submission Date | September 27, 2024 |
Acceptance Date | October 15, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 12 Issue: 2 |
e-ISSN: 2148-5232