Spirulina is a natural product that is scientifically used in many fields due to its many beneficial contents such as antioxidants, essential amino acids, high-quality proteins and essential unsaturated fats. Spirulina is known as a nutriment-dense food as it has vitamins A, C, E and B and many minerals including calcium, zinc, magnesium and selenium. In particular, selenium and vitamin C are vitamins with antioxidant properties and protect our cells and tissues against potential damage. Due to these properties, Spirulina is used in food, cosmetics and medical fields. Since it contains antioxidant properties, it is used in several diseases such as arthritis, diabetes, anemia, cancer and cardiovascular diseases. In many studies, the properties of Spirulina have been investigated and positive results have been obtained. Also, the significance of Spirulina has improved with its use in fields such as pharmacology, cosmetics, medicine and food. In this study, the importance of this microalgae, which has numerous benefits, has been tried to be emphasized with today’s approach and studies in the fields of biochemistry, biotechnology and medicine.
Spirulina, antioksidanlar, esansiyel amino asitler, yüksek kaliteli proteinler ve esansiyel doymamış yağlar gibi birçok faydalı içeriği nedeniyle bilimsel olarak birçok alanda kullanılan doğal bir üründür. Spirulina, A, C, E ve B vitaminleri ve kalsiyum, çinko, magnezyum ve selenyum gibi birçok mineral içeriğine sahip olduğu için besleyiciliği yoğun bir gıda olarak bilinir. Özellikle selenyum ve C vitamini antioksidan özelliklere sahip vitaminlerdir ve hücrelerimizi ve dokularımızı olası hasarlara karşı korurlar. Bu özelliklerinden dolayı Spirulina gıda, kozmetik ve tıp alanlarında kullanılmaktadır. Antioksidan özellikler içerdiğinden artrit, diyabet, anemi, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli hastalıklarda kullanılır. Birçok çalışmada Spirulina'nın özellikleri araştırılmış ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, Spirulina'nın farmakoloji, kozmetik, tıp ve gıda gibi alanlarda kullanımıyla da önemi artmıştır. Bu çalışmada, sayısız faydası bulunan bu mikroalglerin önemi günümüz yaklaşımlarıyla ve biyokimya, biyoteknoloji ve tıp alanlarında yapılan çalışmalarla vurgulanmaya çalışılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |