Bu çalışma Gümüşhane ilinde öngörülmeyen ve olması muhtemel acil durumlar ve afetlerle ilgili kurum ve kuruluşlar ile bunların acil telefon numaralarının toplum tarafından bilinilirliği tespit etmek amacıyla yapılmıştır.
Betimleyici ve çıkarımsal nitelik arz eden araştırmanın evreni, Gümüşhane ili merkezi olarak belirlenmiş, tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme metoduyla belirlenen bir örnek gruba uygulanmıştır. Çalışmaya 1092 kişi katılmıştır. Hazırlanan 25 soruluk anket tüm katılımcılara verilmiştir. İstatistiksel analiz metodu olarak frekans analizi ve yüzdeler, ki-kare testi ve bağımsız örneklem t-test kullanılmıştır.
Elde edilen anket değerlendirmelerinde katılımcıların acil çağrı numaraları konusunda farkındalıkları sırasıyla; %95,5 Polis, %94,6 Ambulans, %92,2 İtfaiye, %46,6 orman yangın ihbar hattı olarak saptanmıştır. En az bilinen acil telefon numarasının %38 ile AFAD’ a(Afet Acil Durum Müdürlüğü) ait olduğu görülmüştür. En az bilinen organizasyon olarak saptanan AFAD’ın erkek katılımcılar tarafından daha fazla bilindiği gözlenmiştir. Yaşı 35 yaş üzerinde olan katılımcıların AFAD’ı daha fazla bildiği gözlenmiştir. Eğitim süresi artıkça acil durum, afet kurumları ve acil telefon numaralarına farkındalık düzeyinin arttığı saptanmıştır.
Bu çalışmada Gümüşhane ilinde acil durum ve afetler ile ilgili kurumlara karşı farkındalık oranı düşük bulunmuştur. Farkındalık düzeyinin eğitim süresi ile arttığı saptanmıştır. İlgili kurum ve kuruluşlardan yardım alma yöntemlerinin ve acil telefon numaralarının halka yönelik hazırlanacak daha fazla eğitim programları ile öğretilmesi gerekmektedir.
This study was conducted in order to determine the awareness of people living in Gümüşhane about possible and unforeseen emergency related emergency and disaster organisations and emergency telephone numbers.
Study was designed as to be descriptive and inferential. The universe of study is Gümüşhane. Non-random sampling methods determined by convenience sampling method was applied to the sample group. The number of subjects included in the analysis was 1,092. A questionnaire form with 25 items was prepared and applied to all subjects. Frequency analysis, chi-square test and independent samples t-test was used for statistical analysis.
The level of awareness of emergency telephone call numbers of the participants were as follows; 95.5% police, 94.6% ambulance, 92.2% Fire brigade, 46.6% of the forest fire line. The least known emergency telephone number was the call number of AFAD (38%) ( Disaster and Emergency Directorate). The awareness of male participants was higher than females about the least known organisation AFAD. Subjects with older age (>35) were more aware about AFAD. We found that awareness about the emergency organizations and telephone numbers was related with the year of education.
The awareness of people about emergency and disaster organisations in Gümüşhane was found to be low. As the education was found to be related with the awareness of people, the way to get help from these organisations and the emergent call numbers need to be taught with more public education programmes.
Diğer ID | JA78PH46JC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 3 |