L-teanin, başlıca yeşil, siyah, beyaz ve
oolong çayın üretildiği Camellia sinensis
yapraklarında bulunan ve çayın umami tadına katkı sağlayan özel bir amino
asittir. Rahatlama, konsantrasyon ve öğrenme kabiliyetini geliştirme, nörolojik
koruma, kafeinin olumsuz etkilerini azaltma, kan basıncını düşürme, vasküler
hastalıkları önleme, antiobesite, antitümör ve antioksidan gibi pek çok
farmakolojik ve biyoaktif etkileri olduğu belirtilmektedir. Biyolojik
aktivitesini nitrik oksit üretimini ve glutatyon sentezini arttırarak ve
inflamatuvar cevabı baskılayarak gösterdiği ifade edilmektedir. Teanin
metabolizması ile ilgili kesin kanıta dayalı sonuç bulunmamakla birlikte
etilamin ve glutamik aside metabolize edildiği ve idrarla atıldığı ileri
sürülmektedir. Bu derlemenin amacı, ülkemizde oldukça fazla oranda tüketilen
yeşil ve siyah çayda bulunan L-teaninin kimyasal ve fiziksel özelliklerini
açıklayarak sağlık üzerine etkileri hakkında özet bilgi vermektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |