Bu araştırmanın amacı; birinci basamak sağlık hizmetinde Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlığı Birimine başvuran 20 yaş ve üstü erişkin bireylerde obezite sıklığının belirlenmesi, ailesel obezite varlığının bireydeki obezite durumuna etkilerinin araştırılmasıdır. Tanımlayıcı, kesitsel tipte yapılan bu araştırmanın katılımcıları 01.01.2016 ile 30.12.2017 tarihleri arasında Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlığı Birimi’ne ilk kez başvuran ≥20 yaş 657 bireyden oluşmaktadır. Birime başvuran bireylerin özellikleri ve diyetisyenlerin sunduğu hizmetlerin kaydedildiği veri tabanından veriler retrospektif olarak birimde çalışan diyetisyen tarafından elde edilmiştir. Bireylerin beden kütle indeksini hesaplamada diyetisyen tarafından ölçülen boy uzunluğu ve vücut ağırlığı değerleri kullanılmıştır. Araştırma grubunun %58,4’ünün obez, %31,7’sinin fazla kilolu olduğu saptanmıştır Katılımcıların %65,1’inin ailesinde en az bir bireyin obez olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan erkek bireylerde, evli olan bireylerde, kronik hastalık tanısı olan bireylerde obezite sıklığının daha yüksek olduğu (p<0,05); obezitenin yaş ile arttığı, öğrenim düzeyinin artışı ile azaldığı saptanmıştır (p<0,01). Ailesinde obezite öyküsü olmayanlara göre ailesinde obezite öyküsü olan bireylerde obezite riskinin 1,74 kat daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar aile öyküsünde obezite tanısı olan bireylere yönelik sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları konusunda birinci basamak sağlık hizmetleri çalışanlarına yol gösterici olabilir. Aile öyküsünde obezite tanısı olan bireylere, obez olmasa dahi hatalı beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı beslenme konularında davranış değişimine yönelik danışmanlık yapılması önemlidir. Bu bireylerin izleminde aile yakınları ile birlikte değerlendirilmesi bireylere yapılacak öneriler arasında yer alabilir.
Bu yazının araştırma ve yazarlık sürecinde herhangi bir finansal destek alınmamıştır.
The aim of this study is to determine the prevalence of obesity in adults aged 20 and over who applied to the Healthy Nutrition and Obesity Counseling Unit in primary health care, and to investigate the effects of familial obesity on the obesity status of the individual. Participants of this descriptive, cross-sectional study consist of 657 people aged ≥20 who applied to the Healthy Nutrition and Obesity Counseling Unit for the first time between 01.01.2016 and 30.12.2017. The data were collected by the dietician working in the unit. Data were obtained retrospectively from the database in which the characteristics of the individuals who applied to the unit and the services provided by dietitians working in the unit were recorded. Height and weight values measured by the dietician were used to calculate the body mass index of the individuals. 58.4% of the participants were obese and 31.7% were overweight. At least one member of the family of 65.1% of the participants was determined to be obese. The prevalence of obesity is higher in males participating in the study, in those who are married, and those with chronic diseases (p<0.05). It was determined that obesity increased with age and decreased with an increase in education level (p<0.01). The obesity risk was found to be 1.74 times higher in those with a family history of obesity compared to those without a family history of obesity. The results obtained from this study may guide primary health care workers about healthy nutrition and lifestyle habits for individuals with a family history of obesity. It is important to provide counseling to individuals with a family history of obesity, even if they are not obese, for behavioral change in nutritional type and healthy eating. Evaluation of these individuals together with their family relatives in the follow-up may be among the recommendations to be made to the individuals.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 4 |