Bu çalışmada, Şırnak Üniversitesi öğrencilerinin günlük besin öğesi tüketim miktarları ve diyetlerindeki besin çeşitliliği durumlarının Sağlıklı Yeme İndeksi (HEI-05) kullanılarak saptanması amaçlanmıştır. Bu çalışma, Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören ve çalışmaya katılmayı kabul eden öğrenciler arasından tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 148 öğrenci üzerinde yüz yüze anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrencilerin bir günlük besin tüketim kayıtları alınmış ve BEBIS programı kullanılarak besin öğeleri analiz edilmiştir. Ankete katılan öğrencilerin çoğunluğu erkek öğrencilerden oluşmaktadır (%58,8). Kadın öğrencilerin Sağlıklı Yeme İndeksi puan ortalaması erkek öğrencilerden daha yüksek olup kadınlarda 65,74 ±11,45, erkeklerde 63,56 ± 11,53 puan olarak saptanmıştır. Öğrencilerin cinsiyetleri ve diyetle günlük tükettikleri enerji, kolesterol ve sodyum puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu araştırmanın sonuçlarına göre Sağlıklı Yeme İndeksi ölçek puanları, öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Üniversite öğrencilerinin besin tüketimlerinin ve beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi, beslenmeye bağlı hastalıkların önlenmesinde faydalı olabilir.
Bu çalışma, Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ensitüsü Yüksek Lisans tezinden üretilmiştir.
In this study, it was aimed to determine the daily nutrient consumption amounts and nutritional diversity in the diets of Şırnak University students using the Healthy Eating Index (HEI-05). It was conducted by applying a face-to-face questionnaire on 148 students selected by random sampling method from among the students studying at Şırnak University Silopi Vocational School and accepting to participate in the study. 24 hours food consumption records of the students were taken and nutrients were analyzed using the BEBIS program. The majority of the students participating in the survey were male students (58.8%). The Healthy Eating Index score average of female students was higher than that of male students and it was determined as 65.74 ±11.45 for females and 63.56 ± 11.53 for males. A significant difference was found between the genders of the students and energy, cholesterol and sodium score averages that they consumpted daily by diet. According to the results of this research, Healthy Eating Index scale scores show that students' nutritional habits should be improved. Determining the food consumption and nutritional habits of higher education students can be beneficial for the prevention of nutrition related diseases.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 1 |