This research was carried out to determine the nutritional habits, food preferences and knowledge levels of academic and administrative staff working at Bitlis Eren University. 250 personnel from the academic and administrative staff of Bitlis Eren University, determined by convenient sampling method, participated in the descriptive cross-sectional study. A questionnaire was applied to the personnel included in the study, including their thoughts on personal information and eating habits. According to the body mass index, 53.2% (n=133) of the participants were normal weight, 38.8% (n=97) were slightly overweight and 7.6% (n=19) were obese. It was determined that 40.8% of the participants skipped meals and 35.6% sometimes skipped meals. There was no statistically significant difference between the number of meals consumed daily by academic and administrative staff. It was determined that 86.8% of the academic staff and 77.2% of the administrative staff preferred natural foods to processed foods. 41.6% of the personnel stated vegetable oil, 34% olive oil and 11.6% vegetable oil and olive oil mixture as the type of oil they consume most. The use of olive oil and butter was found to be significantly higher for academic staff than for administrative staff (p<0.05). As a result of this research, it is seen that the nutritional habits and knowledge levels of academic and administrative staff are insufficient. Specific interventions are needed to assess and improve nutritional knowledge for university staff.
Academic Staff Nutritional Habits Food Preferences Administrative Staff
Bu araştırma, Bitlis Eren Üniversitesi’nde görev yapan akademik ve idari personelin beslenme alışkanlıklarını, besin tercihlerini ve bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı kesitsel tipteki çalışmaya Bitlis Eren Üniversitesi’ndeki akademik ve idari personelden uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 250 personel katılmıştır. Çalışmaya dahil edilen personele kişisel bilgiler ve beslenme alışkanlıkları hakkındaki düşüncelerini içeren anket uygulanmıştır. Beden kütle indeksine göre katılımcıların %53,2’sinin (n=133) normal ağırlıkta, %38,8’inin (n=97) hafif şişman ve %7,6’sının (n=19) obez olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %40,8’ inin öğün atladığı ve %35,6’sının bazen öğün atladığı belirlenmiştir. Akademik ve idari personelin günlük tükettikleri öğün sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Akademik personelin %86,8’i, idari personelin ise %77,2’sinin doğal besinleri, işlenmiş besinlere tercih ettiği saptanmıştır. Personelin %41,6’sı bitkisel sıvı yağ, %34’ü zeytinyağı ve %11,6’sı bitkisel sıvı yağ ve zeytinyağı karışımını en çok tükettikleri yağ çeşidi olarak belirtmişlerdir. Akademik personelin idari personele göre zeytinyağı ve tereyağı kullanma durumu anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Bu araştırma sonucunda akademik ve idari personelin beslenme alışkanlıklarının ve bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu görülmektedir. Üniversite personeline yönelik beslenme bilgisini değerlendirmek ve geliştirmek için özel müdahalelere ihtiyaç bulunmaktadır.
Akademik Personel Beslenme Alışkanlıkları Besin Tercihleri İdari Personel
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 3 |