Küresel bir sağlık sorunu olan Tip 2 diyabet, bireylerin yaşam kalitesini (QoL) ve depresyon durumunu etkileyebilmektedir. Diyet lifinin bu konulardaki potansiyel olumlu rolüne rağmen yapılan çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle, bu çalışma tip 2 diyabetli yetişkinlerde diyet lifi alımı ile depresyon ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi aydınlatmayı amaçlamıştır.
Bu kesitsel çalışma, İstanbul’da Birinci Basamak Sağlık Hizmeti sunan bir merkeze başvuran tip 2 diyabet tanısı olan hastalarda yürütülmüştür. Demografik veriler, üç günlük besin tüketim kayıtları, Birinci Basamak için Beck Depresyon Envanteri (BDI-PC) ve Kısa form-36 (SF-36) Yaşam Kalitesi Ölçeği gibi araçları içeren veriler yüz yüze görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Ağırlık ve boy gibi antropometrik ölçümler alınmıştır.
120 hastanın %68,3'ü kadındı ve yaş ortalaması 56,5 idi. Ortalama beden kütle indeksi (BKI) 31,3 kg/m2 olup katılımcıların çoğunluğu fazla kilolu (%38,3) veya obez (%50) olarak sınıflandırılmıştır. Günlük ortalama diyet lifi alımı 17,3 ± 6,7 g iken ortalama depresyon ölçeği puanı 3,8 idi. SF-36'ya göre ortalama genel sağlık puanı 49,9 ± 22,9 ve canlılık puanı 45,0 ± 20,2 ile en düşük puanlardı. Depresyon ile SF-36'nın tüm farklı alanları arasında anlamlı negatif korelasyonlar kaydedilmiştir. Ancak diyet lifi alımı ile yaşam kalitesi veya depresyon arasında anlamlı bir ilişki gösterilmemiştir
Bu çalışmada diyet lifi alımı ile yaşam kalitesi veya depresyon arasında bir korelasyon olduğunu gösteren bir kanıt bulunmamakla birlikte, bu olgunun daha iyi anlaşılması için daha büyük örneklemlerin kullanıldığı daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Type 2 diabetes, a global health concern, may impact an individuals' quality of life (QoL) and the presence of depression. Despite the potential favorable role of dietary fiber on these issues, studies are limited. Hence, this study aimed to elecudiate association between dietary fiber intake and depression and QoL in adults with type 2 diabetes.
This cross-sectional study was performed on patients diagnosed with type 2 diabetes who applied to the Primary Health Care Center, İstanbul. Data including demographic variables, three-day food records, Beck Depression Inventory for Primary Care (BDI-PC), and short form-36 (SF-36) health related QoL instrument were collected through face-to-face interviews. Anthropometric measurements including weight and height were measured.
Among the 120 patients 68.3% were women, with a mean age of 56.5 years. The mean body mass index (BMI) was 31.3 kg/m2, with the majority of participants classified as overweight (38.3%) or obese (50%). The average daily dietary fiber intake was 17.3 ± 6.7 g, while the mean depression scale score was 3.8. According to the SF-36, the mean general health domain was 49.9 ± 22.9, with vitality being the lowest at 45.0 ± 20.2. Significant negative correlations were noted between depression and all different domains of SF-36. However, no significant relationship was established between dietary fiber intake and QoL or depression.
While there is no evidence indicating a correlation between dietary fiber intake and QoL or depression in present study, further comprehensive studies using larger samples are needed to better understand this phenomenon.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Early Pub Date | September 25, 2025 |
Publication Date | September 25, 2025 |
Submission Date | July 1, 2025 |
Acceptance Date | September 4, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 14 Issue: 3 |