Bilinçlenen ve dışarıda yeme-içme alışkanlığı edinen insanlar sayesinde yiyecek içecek sektörüne verilen önem artmıştır. Tüm bu gelişmeler işletmelerde hazırlanan menülerin önemini arttırmıştır. Beslenme bilincinin artması ile menünün planlanması ve tasarlanması daha da önem kazanmaya başlamıştır. Bu araştırmanın amacı; tüketiciler açısından menü tasarımında önemli olan kriterlerin belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesinde öğrenim gören 2133 öğrenci oluşturmaktadır. Evrenin tamamına ulaşmak güç olacağı için örneklem hesaplama yolu tercih edilmiştir ve 287 öğrenciye anket tekniği kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 16.0 İstatistik paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak, sürekli değişkenler ortalama ± SD olarak sunulmuştur. Tanımlayıcı özelliklere göre menü tasarımına verilen önemin değerlendirilmesinde ikiden fazla grubun karşılaştırıldığı durumda “tek yönlü Varyans analizi (one way ANOVA)”, iki grubun karşılaştırıldığı durumlarda ise “bağımsız gruplarda t-testi” kullanılmıştır. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda tüketicilerin menü tasarımına ilişkin algı puanları cinsiyet ve bölümlerine göre değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Tüketicilerin menü tasarımına ilişkin algı puanları doğum yeri değişkenine göre değerlendirildiğinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir(p>0,05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 4, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 2 Issue: 4 |