BibTex RIS Cite

Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik ile Değerlendirilmesi ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi

Year 2014, Volume: 6 Issue: 1, 36 - 53, 01.03.2014

Abstract

Amaç: CO zehirlenmesi, benzer septomları olan hastalıklar ile karışabilir ve benzer septomlar nedeniyle tanısı zordur. Bu çalışmada vakaların hangi şikâyetlerle, daha çok hangi saatlerde acil servise başvurduklarını, ısınma tiplerini, sigara içip içmemeleri, zehirlenme nedenleri ve hastaların zehirlenmeden haberdar olup olmadıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca kangazı tetkiki ve non-invazif yöntem ile COHb seviyelerinin karşılaştırılması istenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma olası CO intoksikasyon bulgularından; baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, konfüzyon ve senkop şikâyeti ile gelen hastalar üzerinde prospektif klinik bir araştırma olarak yapılmıştır. Bulgular: CO zehirlenmesi 193 olgunun 30’un da tespit edilmiştir. Acil servisimize kabul edilen vakaların %66’sı kadın, %61,7’si 15-45 yaş aralığın da, %52’si gündüz saatlerinde başvuran hastalardan oluşmaktadır. Vakaların %69,4’ü doğalgaz, %25,9’u soba, %4,7’si ise klima, elektrikli ısıtıcı ve katalitik ile ısınmaktadır. Vakaların %28,5’i sigara içmekteydiler. Non-invaziv tekniği ile teşhis edilen vaka sayısı %30 artmıştır. Non-invazivpulseoksimetre ve laboratuvar sonuçları arasında önemli düzeyde korelasyon bulunmaktadır. Gece ve sabaha karşı olan zaman diliminde olası CO zehirlenmesi bulgularından baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, konfüzyon ve senkop ile gelen vakalarda diğer zaman dilimlerinde gelenlere göre daha büyük oranda intoksikasyon görülmüştür. Sonuç: Nonspesifik semptomlarla gelen ve CO zehirlenmesinden şüphelenilen hastaların değerlendirilmesinde, noninvaziv bir yöntem olan pulseoksimetre ile COHb sevivesi ölçebilencihazların kullanımı bu hastaların tanısının konmasında ve triajında büyük fayda sağlamıştır.

Noninvasive Assessment of the level of carboxyhemoglobin and carboxyhemoglobin with Technical Analysis of Affecting Availability

Year 2014, Volume: 6 Issue: 1, 36 - 53, 01.03.2014

Abstract

CO intoxicationcan be confused witha similardiseaseandits symptomsare difficult to evaluate because they are similar to symptoms of other diseases. In this study, it was aimed to determine the caseswithwhich complaints and at what times they are often admitted to the emergency, house warming types, smoking habit, intoxication causes and whether they wereaware ofintoxication. In addition, comparison ofCOHb levels measured by noninvasive method and blood gas test. Material and Methods: This study was conducted out as a prospective clinical research for suffering from possible CO intoxication symptoms, such as headache, vomiting, nausea, dizziness, confusion and syncope. Results: CO intoxication was detected 30 out of 193 cases. Cases, admitted to emergency department, were consisted of 66% women, 61.7% 15-45 age range, 52% during daylight hours. Cases were used for heating sources natural gas (69.4%), stove (25.9%), air conditioner, electrical heater and catalytic (4.7%). Cases had been smoking around 28.5%. The number of cases diagnosed with non-invasive technique was increased around 30%. There were correlation significantly between non-invasive pulseoximeter and

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA49MZ74HY
Journal Section Research Article
Authors

Serhat Karaman This is me

Öner Odabaş This is me

Emine Kadıoğlu This is me

Murat Uysal This is me

Kürşat Erkuran This is me

Ömer Faruk Demir This is me

Publication Date March 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Karaman, S., Odabaş, Ö., Kadıoğlu, E., Uysal, M., et al. (2014). Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik ile Değerlendirilmesi ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 6(1), 36-53.
AMA Karaman S, Odabaş Ö, Kadıoğlu E, Uysal M, Erkuran K, Demir ÖF. Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik ile Değerlendirilmesi ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. March 2014;6(1):36-53.
Chicago Karaman, Serhat, Öner Odabaş, Emine Kadıoğlu, Murat Uysal, Kürşat Erkuran, and Ömer Faruk Demir. “Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik Ile Değerlendirilmesi Ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6, no. 1 (March 2014): 36-53.
EndNote Karaman S, Odabaş Ö, Kadıoğlu E, Uysal M, Erkuran K, Demir ÖF (March 1, 2014) Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik ile Değerlendirilmesi ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6 1 36–53.
IEEE S. Karaman, Ö. Odabaş, E. Kadıoğlu, M. Uysal, K. Erkuran, and Ö. F. Demir, “Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik ile Değerlendirilmesi ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, vol. 6, no. 1, pp. 36–53, 2014.
ISNAD Karaman, Serhat et al. “Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik Ile Değerlendirilmesi Ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6/1 (March 2014), 36-53.
JAMA Karaman S, Odabaş Ö, Kadıoğlu E, Uysal M, Erkuran K, Demir ÖF. Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik ile Değerlendirilmesi ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2014;6:36–53.
MLA Karaman, Serhat et al. “Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik Ile Değerlendirilmesi Ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 1, 2014, pp. 36-53.
Vancouver Karaman S, Odabaş Ö, Kadıoğlu E, Uysal M, Erkuran K, Demir ÖF. Karboksihemoglobin Düzeyinin Noninvaziv Teknik ile Değerlendirilmesi ve Karboksihemoglobin Düzeyini Etkileyen Durumların Analizi. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2014;6(1):36-53.

-