BibTex RIS Kaynak Göster

Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 2, 91 - 100, 01.06.2014

Öz

Giriş: Hastalarda tüm uyaranlara cevapsızlık ve hissedilebilir bir nabzın olmayışı olarak tanımlanabilen kardiyak arrest, hastane içi ve hastane dışı olarak iki kısıma ayrılabilir. Her ikisi için erken tanı ve doğru müdahale çok önemlidir. Sunulan bu çalışma ile Tokat ili üniversite hastanesinde iki yıllık süreçte kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) uygulanmış olan hastalar değerlendirilerek KPR konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2012-31 Aralık 2013 tarihleri arasında acil serviste KPR uygulanmış olan bütün hastalar geriye dönük olarak; yaş, cinsiyet, mevcut tanı, özgeçmiş, geliş kardiyak ritim ve son durumları gibi parametreler açısından kayıt altına alındı ve elde edilen veriler frekans, yüzde ve grafiklerle özetlendi. Ayrıca çapraz tablolar ve ki kare testi ile kategorik veriler analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan toplamda 96 hastanın 37’si (%38,5) kadın, 59’u (%61,5) ise erkekti. Belirlenen en sık arrest sebebi akut myokard enfarktüsü (AMI) idi. Hastaların %79,2’si hastane dışı arrest iken, hiçbirine olay yerinde 112 ekipleri haricinde KPR uygulamasının yapılmadığı saptandı. Hastaların %62,5’i acil serviste exitus olurken, ilk 3 günde yoğun bakımlarda exitus olanlar %27 ve şifa ile taburcu edilen hasta oranı da %10,5 idi. Sonuç: Erken başlanan ve doğru uygulanan KPR tam nörolojik sağ kalımla iyileşmenin anahtarıdır. Bu konu toplumsal bir sorun olarak kabul edilmeli ve halkın eğitimine yönelik çalışmalar yaygınlaştırılmalıdır.

The Retrospective Evaluation of Patients with Considered Cardiopulmonary Resuscitation in Emergency Department of University Hospital in Tokat: Two Year Analyses

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 2, 91 - 100, 01.06.2014

Öz

Introduction: Cardiac arrest is the cessation of
functional circulation of the blood due to failure
of the heart to contract effectively and it is
evidenced by the absence of a palpable pulse
and unresponsiveness. The early recognition
and proper management is very important. It is
aimed to evaluate the patients who were
considered cardiopulmonary resuscitation
(CPR) in emergency department (ED) of
university hospital in Tokat due to raise
awareness about CPR.
Material and Methods: The patients who
were considered CPR in ED from 1 January
2012 to 31 December 2013 were included in
the study. Parameters like age, sex,
diagnosis, medical history, heart rhythm and
final status of patients were recorded. Data
was summarized with frequency, percentage
and graphics. In addition, categorical data
were analyzed by cross tables and chi-square
test.
Results: In the present study, 38,5% (n=37)
of the patients were women and 61,5%
(n=59) were men. The most common
diagnosis was acute myocardial infarction.
The rate of out of hospital cardiac arrest was
79,2% and it is found that none of them was
applied CPR except 112 emergency teams.
62,5% of patients were died in ED, 27% of
patients were died in early stage in intensive
care units and 10,5% of patients were
discharged with health.
Conclusion: The key of whole neurological
survival is early and proper management of
CPR. This issue should accept as a public
health problem and education programs
should be increased.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA94FP24EU
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nurşah Başol Bu kişi benim

Yıldıray Çelenk Bu kişi benim

Serhat Karaman Bu kişi benim

Fatih Şahin Bu kişi benim

Aslı Yasemen Savaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Başol, N., Çelenk, Y., Karaman, S., Şahin, F., vd. (2014). Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 6(2), 91-100.
AMA Başol N, Çelenk Y, Karaman S, Şahin F, Savaş AY. Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. Haziran 2014;6(2):91-100.
Chicago Başol, Nurşah, Yıldıray Çelenk, Serhat Karaman, Fatih Şahin, ve Aslı Yasemen Savaş. “Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6, sy. 2 (Haziran 2014): 91-100.
EndNote Başol N, Çelenk Y, Karaman S, Şahin F, Savaş AY (01 Haziran 2014) Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6 2 91–100.
IEEE N. Başol, Y. Çelenk, S. Karaman, F. Şahin, ve A. Y. Savaş, “Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, c. 6, sy. 2, ss. 91–100, 2014.
ISNAD Başol, Nurşah vd. “Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6/2 (Haziran 2014), 91-100.
JAMA Başol N, Çelenk Y, Karaman S, Şahin F, Savaş AY. Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2014;6:91–100.
MLA Başol, Nurşah vd. “Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2014, ss. 91-100.
Vancouver Başol N, Çelenk Y, Karaman S, Şahin F, Savaş AY. Tokat İli Üniversite Hastanesi Acil Servisinde Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulanan Hastaların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: İki Yıllık Analiz. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2014;6(2):91-100.

-