Çalışmada, mısır bitkisi (Zea mays L.) için
optimum sulama zamanı planlaması ve gerçek zamanlı optimum sulama zamanı
değerlendirmesi IRSIS
bilgisayar yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Değerlendirmede 2015 yılına ait
iklim değerleri ve Harran Üniversitesi araştırma alanında yürütülen deneme
sonucunda Class A-Pan kabına göre elde edilen sulama suyu miktarları IRSIS
bilgisayar yazılımında kullanılarak gerçek zamanlı sulama değerlendirmesi
yapılmış ve planlanan mısır sulaması ile gerçekleşen mısır sulaması ilişkisi
irdelenmiştir. Planlamada sulama suyu miktarı 711.1 mm ve sulama randımanı %
98.9 olurken gerçekleşen sulamada sulama suyu miktarı 989 mm ve sulama
randımanı % 60 olarak belirlenmiştir. Uygulamada aşırı su uygulaması yapılmış
ve derine sızmaya neden olunmuştur. Derine sızan su miktarı planlamada 114.2 mm
olurken gerçekleşen sulamada 397.4 mm olarak bulunmuştur. Planlanan ve
gerçekleşen sulamaya göre verim kaybı yaşanmamıştır.
In the study, planning of optimum irrigation time and real time optimum irrigation time’s evaluation for maize (Zea mays L.) was carried out by using IRSIS computer software In the evaluation, as a result of climate statics that are belong to year of 2015 and test which was performed in research area of Harran University, irrigation water that was obtained according to Class A Pan was used in IRSIS computer software and real time irrigation evaluation was carried out, relation of planned irrigation of maize and actualised irrigation of maize was examined. In the planned irrigation, amount of irrigation water was 711.1 mm and irrigation efficiency was 98.9%; in the actualised irrigation, the amount of irrigation water was 989 mm and irrigation efficiency was 60%. In practice, excess water application was performed and it caused leakage into the deep. Irrigation water that went to drainage in planning was 114.2 mm and it was 397.4 mm in the actualised irrigation. According to planned and actualised irrigation, there was no degradation.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | dp |
Authors | |
Publication Date | March 25, 2017 |
Submission Date | March 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.