Bu
çalışmada siyah havuca pastörizasyon ve mikrodalga uygulama olmak üzere iki
farklı ön işlem uygulanmıştır. Uygulanan bu işlemler sonucunda siyah havuç
örneklerinin, POD (peroksidaz), PME (pektinmetilesteraz), pH değeri, SÇKM (suda
çözünür kuru madde), toplam titrasyon asitliği, % nem tayini, askorbik asit, toplam
fenolik madde miktarı, toplam flavonoid madde miktarı, toplam monomerik
antosiyanin miktarı, antioksidan kapasite değeri, renk ve HMF
(hidroksimetilfurfural) özelliklerinin değişimi incelenmiştir. Araştırma
sonucunda, pastörizasyon ön işlemi uygulanan örneklerde; pH, % nem, antioksidan,
toplam monomerik antosiyanin ve renk (a, b) değerlerinde artış gözlemlenmiştir.
Ayrıca mikrodalga ön işlemi uygulanan örneklerde; SÇKM, PME, HMF, toplam
fenolik, toplam flavonoid, askorbik asit ve renk (L, hue ve kroma) değerlerinde
artış gözlemlenmiştir.
In this study,
two different pre-treatments; pasteurization and microwave application were
applied to black carrots. Following these treatments, the black carrot samples
were analyzed in the context of POD (peroxidase), PME (pectinmethylesterase),
pH, WSDM (water soluble dry matter), total titration acidity, % moisture
content, ascorbic acid, total phenolics, total flavonoid, total monomeric
anthocyanin, antioxidant activity, color and HMF (hydroxymethylfurfural). As a
result of the research, in pasteurized samples: Increases were observed in pH,
% moisture content, antioxidant, total monomeric anthocyanin and color (a, b) values.
Also, in microwave processing applied samples, increase were observed in WSDM,
PME, HMF, total phenolics, total flavonoid, ascorbic acid and color (L, hue and
croma) values.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2018 |
Submission Date | June 21, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.