The
aim of the research was to evaluate a possibility effect of supplementing
barley (ground) and treated corn (ground, pelleted and flake) on the body
weight gain, feed consumption, feed efficiency, and some blood biochemical
parameters, serum lactate and bicarbonate levels of the beef catle. Twenty
Holstein x Brown Swiss yearling beef bulls (324.9±1.36 kg) averaging 13-14
months of age were randomly assigned to four groups. The treatments were ground
barley, ground corn, pelleted corn and steam-flaked corn grain, respectively,
substituting basal TMR according to the metabolisable energy content. At the
end of the study, experimental treatments did not affect to performance, blood
biochemical parameters, serum lactate and bicarbonate levels. It is concluded
that proccessed corn could be used in fattening beef cattle in growth period if
it is economical.
Araştırma,
besi sığırı rasyonlarına tamamlayıcı yem olarak ilave edilen arpa (öğütülmüş)
ve farklı işlemlerden geçirilmiş mısırın (öğütülmüş, peletlenmiş ve flake)
canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, bazı biyokimyasal
parametreler ile serum laktat ve bikarbonat seviyeleri üzerine etkilerinin
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 13-14 aylık yaşta ve ortalama
324.9±1.36 kg canlı ağırlıkta, 20 adet Holştayn x Montofon melezi besi sığırı 4
gruba eşit olarak dağıtılmıştır. Deneme grupları, bazal rasyonlara metabolik
enerji içeriği eşit olacak şekilde öğütülmüş arpa, öğütülmüş mısır, pelet mısır
ve flake mısır ilave edilerek oluşturulmuştur. Araştırma sonunda performans
verileri, kan parametreleri ve serum laktat ve bikarbonat düzeyleri bakımından
gruplar arasında farklılık istatistiki olarak önemli bulunmamıştır (P>0.05).
Ekonomik olması durumunda farklı işlemlerden geçirilmiş mısırın besi büyütme
dönemi rasyonlarında tamamlayıcı yem olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2018 |
Submission Date | October 17, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.