Research Article
BibTex RIS Cite

DİYARBAKIR İKİNCİ ÜRÜN ŞARTLARINDA BAZI SOYA HATLARININ VERİM VE KALİTE KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ

Year 2011, Volume: 15 Issue: 3, 37 - 44, 21.02.2014

Abstract

Bu araştırma, Diyarbakır ikinci ürün koşullarına uygun yüksek verimli bazı yeni soya hatlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak; 825, Bataem-201, Ata-135,
633, 540, 528, 581, 705, 785, Bataem-223, Bataem-204, Bataem-206, Bataem-219, Bataem-208, Ata-137, Bataem-220, Ata-140, Ataem-7 ve Türksoy hat ve çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma 2009 ve 2010 yıllarında, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi deneme tarlasında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen iki yıllık ortalama verilere göre; bitki boyu (108.7-138.8 cm), ilk bakla yüksekliği (9.2-15.4 cm), dal sayısı (2.5-3.0 adet/bitki), bakla sayısı (51.2-70.6 adet/bitki), 1000 tane ağırlığı (142.5- 203.3 g), tohum verimi (187.1-287.1 kg/da), yağ oranı (% 17.4-% 20.0) ve protein oranı (% 36.4- % 42.1) arasında değişimler göstermiştir. Sonuç olarak; incelenen özellikler göz önüne alındığında Ataem-7, Bataem-201, Bataem-219, Bataem-220, Bataem-223, Ata-135, Ata-137 ile 581, çeşit ve hatları Diyarbakır ikinci ürün koşullarında daha yüksek verim verdikleri saptanmıştır.

DETERMINATION OF SOME SOYABEAN LINES YIELD AND QUALITY COMPONENTS GROWN AS SECOND CROP IN DIYARBAKIR CONDITIONS

Year 2011, Volume: 15 Issue: 3, 37 - 44, 21.02.2014

Abstract

This study was carried out to determine the high yielded some new soyabean lines for suitable soyabean cultivation as a second crops in Diyarbakır conditions. In this experiment; 825, Bataem201, Ata-135, 633, 540, 528, 581, 705, 785, Bataem-223, Bataem-204, Bataem-206, Bataem-219, Bataem-208, Ata-137, Bataem-220, Ata-140, Ataem-7 and Türksoy line and cultvar were used as a research materials. The experiments were conducted the trial field of GAP International Agricultural Research and Educational Center in Diyarbakır with Randomized Complete Block Design with three replicate in 2009 and 2010 years. According to the findings of avarage two years data; plant height ranged (108.7-138.8 cm), first pod height (9.2-15.4 cm), branch number per plant (2.5-3.0), pods per plant (51.2-70.6), 100 seed weight (12,25-17,95 g), seed yield (187.1- 287.1 kg/da), oil content (% 17.4-% 20.0%), and protein content (36.4-% 42.1) respectively. Results of this study indicated that; Ataem-7, Bataem-220, 581, Ata-137 and Ata-140 lines in respect to yield and investigated agricultural characteristics can be grown in Diyarbakır second crop conditions. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Davut Karaaslan

Publication Date February 21, 2014
Submission Date February 21, 2014
Published in Issue Year 2011 Volume: 15 Issue: 3

Cite

APA Karaaslan, D. (2014). DİYARBAKIR İKİNCİ ÜRÜN ŞARTLARINDA BAZI SOYA HATLARININ VERİM VE KALİTE KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 15(3), 37-44.

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.