Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DİYARBAKIR İKİNCİ ÜRÜN ŞARTLARINDA BAZI SOYA HATLARININ VERİM VE KALİTE KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2011, Cilt: 15 Sayı: 3, 37 - 44, 21.02.2014

Öz

Bu araştırma, Diyarbakır ikinci ürün koşullarına uygun yüksek verimli bazı yeni soya hatlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak; 825, Bataem-201, Ata-135,
633, 540, 528, 581, 705, 785, Bataem-223, Bataem-204, Bataem-206, Bataem-219, Bataem-208, Ata-137, Bataem-220, Ata-140, Ataem-7 ve Türksoy hat ve çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma 2009 ve 2010 yıllarında, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi deneme tarlasında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen iki yıllık ortalama verilere göre; bitki boyu (108.7-138.8 cm), ilk bakla yüksekliği (9.2-15.4 cm), dal sayısı (2.5-3.0 adet/bitki), bakla sayısı (51.2-70.6 adet/bitki), 1000 tane ağırlığı (142.5- 203.3 g), tohum verimi (187.1-287.1 kg/da), yağ oranı (% 17.4-% 20.0) ve protein oranı (% 36.4- % 42.1) arasında değişimler göstermiştir. Sonuç olarak; incelenen özellikler göz önüne alındığında Ataem-7, Bataem-201, Bataem-219, Bataem-220, Bataem-223, Ata-135, Ata-137 ile 581, çeşit ve hatları Diyarbakır ikinci ürün koşullarında daha yüksek verim verdikleri saptanmıştır.

DETERMINATION OF SOME SOYABEAN LINES YIELD AND QUALITY COMPONENTS GROWN AS SECOND CROP IN DIYARBAKIR CONDITIONS

Yıl 2011, Cilt: 15 Sayı: 3, 37 - 44, 21.02.2014

Öz

This study was carried out to determine the high yielded some new soyabean lines for suitable soyabean cultivation as a second crops in Diyarbakır conditions. In this experiment; 825, Bataem201, Ata-135, 633, 540, 528, 581, 705, 785, Bataem-223, Bataem-204, Bataem-206, Bataem-219, Bataem-208, Ata-137, Bataem-220, Ata-140, Ataem-7 and Türksoy line and cultvar were used as a research materials. The experiments were conducted the trial field of GAP International Agricultural Research and Educational Center in Diyarbakır with Randomized Complete Block Design with three replicate in 2009 and 2010 years. According to the findings of avarage two years data; plant height ranged (108.7-138.8 cm), first pod height (9.2-15.4 cm), branch number per plant (2.5-3.0), pods per plant (51.2-70.6), 100 seed weight (12,25-17,95 g), seed yield (187.1- 287.1 kg/da), oil content (% 17.4-% 20.0%), and protein content (36.4-% 42.1) respectively. Results of this study indicated that; Ataem-7, Bataem-220, 581, Ata-137 and Ata-140 lines in respect to yield and investigated agricultural characteristics can be grown in Diyarbakır second crop conditions. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Davut Karaaslan

Yayımlanma Tarihi 21 Şubat 2014
Gönderilme Tarihi 21 Şubat 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karaaslan, D. (2014). DİYARBAKIR İKİNCİ ÜRÜN ŞARTLARINDA BAZI SOYA HATLARININ VERİM VE KALİTE KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 15(3), 37-44.

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.