This study was conducted at Karabuk University of Eskipazar Vocational School’s research fields in 2011. In the study 100 % polypropylene micro-fiber material is used as the transmission of water. Equal length (37 cm) width (3 cm) and thickness (1.8 mm) water transfer materials were used in two different soil texture (clay-loam and peat) and two different numbers (three with 25 cm interval and four numbers with 20 cm interval) to investigate of the effects on water consumption. In the study, one end of the water transmission materials were placed into the balcony type 18x80x16 cm pots after to be united the form of T and the other ends placed into the 5 liter plastic water containers. After each pots filled with clay-loam and peat soils were planted three aromas strawberry plants. Research has been designed according to “ factorial randomized parcel experimental design” with three replications. According to results, number of the water transmission material not effected significantly (P > 0.05) on water consumption of pots which used both clay-loam and peat soil (clay-loam-triple 6.61, clay-loamfour 6.23 and peat-triple 10.43, peat-four 11.57 l pot-1). Water consumption was effected significantly (P < 0.01) from the soil textures (clay-loam 6.42 and peat 11.0 l pot-1).In the open field capillary irrigation of potted plants should be preferred peat texture soils which has high amount of organic matter.
Araştırma Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu uygulama bahçesinde 2011 yılında yürütülmüştür. Çalışmada % 100 Polipropilen mikro fiber malzeme su iletim materyali olarak kullanılmıştır. Eşit uzunluk, genişlik ve kalınlıklardaki (sırasıyla 37 cm, 3 cm ve 1.8 mm) su iletim materyalleri iki farklı sayı (her saksıda 25 cm aralıkla 3 adet ve 20 cm aralıkla 4 adet) ve iki farklı toprak yapısı (killi-tın ve torf) kullanılarak su tüketimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada su iletim materyallerinin bir uçları T şeklinde birleştirildikten sonra 18x80x16 cm ebatlarında balkon tipi saksılar içerisine diğer uçları ise 5 l’lik su bidonlarının tabanına temas edecek şekilde yerleştirilmiştir. Saksılara killi-tın ve torf yapıdaki toprak doldurulduktan sonra her saksıda 3 bitki olacak şekilde aromas yediveren çilek fideleri dikilmiştir. Araştırma “tesadüf parselleri faktöriyel deneme planına” göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Elde edilen sonuçlara göre hem üçlü hem dörtlü su iletim materyallerinin kullanıldığı saksılarda materyal sayısının su tüketimini önemli ölçüde (p > 0.05) etkilemediği görülmüştür (torf-üçlü 10.43, torf-dörtlü 11.57 ve killi-tın-üçlü 6.61, killi-tın-dörtlü 6.23 l saksı-1). Toprak yapısı su tüketimini önemli ölçüde (p < 0.01) etkilemiştir (torf 11.0 ve killi-tın 6.42 l saksı-1). Saksılı bitkilerin açık alanda kapillar yöntem ile sulanmasında organik madde miktarı ve su tutma kapasitesi yüksek topraklar tercih edilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | February 21, 2014 |
Submission Date | February 21, 2014 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 15 Issue: 4 |
Indexing and Abstracting