Effects of heat stress were investigated in two strawberry cultivars, Redlands Hope (R. Hope) and
Cal-Giant 3 (CG3), which are heat-tolerant and heat-sensitive, respectively. Collected leaves from
the grown plants were exposed to high temperature increased gradually to 35, 40, 43, 46, 49, 52,
55 and 60 ° C to impose a “gradual heat stress” (GHS). Additional leaves collected from the plants
were also exposed directly to each temperature, to impose a “shock heat stress” (SHS). Electrolyte
leakage, hydrogen peroxide (H2O2) and peroxidase (PRX) activity were evaluated fallowing each
temperature. The electrolyte leakage and H2O2 levels were found higher in CG3 than R. Hope in
both GHS and SHS treatments. A basic PRX band was observed in all treatments except 60ºC on
native PAGE with different intensities. The intensities of the band were generally higher in CG3
than R. Hope. In conclusion less H2O2 accumulation and cellular damage in heat tolerant cv. R.
Hope in spite of less PRX activity can be correlated with the effects of other defense systems
Yüksek sıcaklık stresinin etkileri, yüksek sıcaklığa tolerant ve hassas olan Redlands Hope (R. Hope) ve Cal-Giant 3 (CG3) çilek çeşitlerinde araştırılmıştır. Bitkilerden alınan yaprak örnekleri
kademeli olarak 35, 40, 43, 46, 49, 52, 55 ve 60°C sıcaklıklara maruz bırakılıp “kademeli yüksek sıcaklık stresi” oluşturulmuştur. Ayrıca, bitkilerden alınan yaprak örnekleri “şok yüksek sıcaklık stresi” oluşturmak amacıyla doğrudan bu sıcaklıklara maruz bırakılmışlardır. Her bir sıcaklık uygulamasında iyon sızıntısı, hidrojen peroksit (H2O2) ve peroksidaz (PRX) aktivitesi
incelenmiştir. Kademeli ve şok yüksek sıcaklık uygulamalarının her ikisinde de iyon sızıntısı ve H2O2 miktarının CG3 çeşidinde R.Hope’a gore daha yüksek olduğu belirlenmiştir. NativePAGE’de 60ºC haricindeki bütün sıcaklıklarda bazik bir peroksidaz bandı tespit edilmiştir. Belirlenen bandın yoğunluğunun CG3’te R.Hope’a gore daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçta, yüksek sıcaklığa tolerant olan R.Hope’da PRX aktivitesinin düşük olmasına rağmen, H2O2 birikiminin ve hücresel zararlanmanın da düşük olması, diğer savunma sistemleri ile
ilişkilendirilmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | February 20, 2014 |
Submission Date | February 20, 2014 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 16 Issue: 1 |
Indexing and Abstracting