Propolis, bal arıları tarafından bitkilerden özellikle de çiçek ve tomurcuklardan toplanan çeşitli miktarlarda balmumu ve reçine karışımı içeren ve kovan içerisinde birçok amaca uygun olarak kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Propolisin çok eski yıllardan beri geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, antienflamatuar, antiülser gibi biyolojik aktivitelere sahip olduğu birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Propolis, çok çeşitli kimyasal maddeler içermesi, antibakteriyal ve antioksidan etkisinden dolayı kovan içinde arılar tarafından kullanımı dışında, ilaç, kozmetik, gıda sanayii ile apiterapi merkezlerinde de çok yönlü olarak kullanılan bir maddedir. Bu çalışmada, propolisin özellikleri, kullanım alanları, Türkiye’de üretimi ve pazarlanması konusunda bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Derleme Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | February 20, 2014 |
Submission Date | February 20, 2014 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 16 Issue: 3 |
Indexing and Abstracting