Türkiye’de ‘Davraz’ ismi ile tescillendirilmiş yeni kiraz çeşidinin 0900
Ziraat ile aynı kalitede olması, özellikle Türkiye’nin sıcak bölgelerinde
yetiştirilmesi, erkenci üretim için oldukça büyük bir avantaj kazandıracağı
düşünülmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada ‘Davraz’ çeşidi ile yarı bodur ve
üzerindeki çeşidi erken meyveye dönüştürme özellikleri ile önemli olan Gisela 6
kiraz anacı ile yetiştirilmiş ‘Davraz’ ve ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşitleri
arasındaki meyve kalite özellikleri ile bazı mineral madde içerikleri
arasındaki farklılıkları belirlemek amaçlanmıştır. 2014-2015 yılları arasında
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde (Eğirdir-Isparta-Turkey) yapılan bu çalışma
ile Gisela 6 anacı üzerindeki Davraz çeşidi, 0900 Ziraat çeşidine göre daha iri
meyveler oluşturmuş olup, sap uzunluğu ve kalınlığı 0900 Ziraat çeşidine göre
daha fazladır ki bu da yola dayanıklılık, raf ömrünün uzaması ve muhafazası
için ve dolayısıyla ihracat söz konusu olduğunda daha avantajlı bir çeşit
olarak karşımıza çıkmıştır. Diğer meyve kalite özellikleri 0900 Ziraat kiraz
meyvelerinin özellikleri ile benzer gerçekleşmiştir. Çeşitler arasında renk,
kimyasal meyve özellikleri ve meyve sertliği gibi parametrelerde istatistiksel
önemli farklılık bulunmamıştır. Çalışma ile 0900 Ziraat çeşidine alternatif
olarak ‘Davraz’ çeşidinin hem iç hem de dış pazar için oldukça ümitvar bir
çeşit olduğu ve özellikle Gisela 6 anacı gibi daha erkenci bir anaç ile
yetiştirildiğinde de hem üretici hem de milli ekonomi açısından önemli olduğu sonucuna
varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering, Horticultural Production |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 23, 2019 |
Submission Date | March 7, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 23 Issue: 4 |
Indexing and Abstracting