Bu
çalışmada, Diyarbakır ili ve ilçelerinde süt sığırı işletmelerindeki hayvan
besleme ve yem kaynaklarının kullanımı ile ilgili uygulamaların ortaya
konulması amaçlanmıştır. Çalışma
kapsamında, Diyarbakır merkez ilçeler dâhil olmak üzere toplam 17 ilçede
bulunan 25 baş ve üzeri toplam 192 adet
sığırcılık işletmesi ziyaret edilerek, işletme sahipleriyle yüz yüze görüşmeler
yapılmıştır. Hazırlanan anket sorularına işletme sahiplerinin vermiş olduğu
cevaplar doğrultusunda işletmelerin % 27’sinin yem
temininde sorun yaşadıkları gözlenmiştir. İşletmelerin % 65’inin kaba ve % 87’inin
ise kesif yemini dışarıdan satın alarak temin ettikleri saptanmıştır. Ayrıca işletmelerin
sadece % 10'nun yem bitkisi yetiştirdiği belirlenmiştir. İşletmelerde kaba yem
kaynağı olarak sırasıyla saman, kalitesiz kuru ot, silaj ve diğer yemlerin
sırasıyla % 71, % 16, % 13 ve % 1 düzeyinde kullanıldığı saptanmıştır. Rasyon
hazırlama teknikleri, beslenmeye bağlı hastalıklar ve yem kalitesi konularında
çiftlik sahiplerinin büyük bir bölümünün (sırasıyla % 85, % 81 ve % 77) yeterli
bilgiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca üreticilerin % 56’sının
hayvanları beslerken gruplandırma (süt verimi, laktasyon dönemi ve yaş)
yapmadığı görülmüştür. Sonuç olarak işletme
sahiplerinin yem üretimi ve kullanımı hakkında yetersiz bilgiye sahip oldukları
tespit edilmiştir. Hayvan besleme uygulamalarındaki ciddi hatalar ile
bilinçsiz besleme uygulamalarının sonucunda işletmelerde ciddi düzeyde verim
kayıplarının meydana geldiği saptanmıştır.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 28, 2014 |
Submission Date | August 28, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.