Research Article
BibTex RIS Cite

Etlik Piliçlerin Beslenmesinde Taurin Amino Asidinin Kullanım Olanakları

Year 2016, Volume: 57 Issue: 1, 22 - 27, 30.07.2016

Abstract



Bu çalışma,
farklı dönemlerde (0-21. ve 0-42. günler arası) ve düzeylerde (% 0.5 ve 1) yeme
taurin amino asidi ilavesinin erkek etlik piliçlerde performans, ham yağın
sindirilebilirliği ve dışkı viskozitesi üzerine etkilerini belirlemek için yürütülmüştür.
 Toplam 534 adet erkek civciv (Ross-308)
her biri 4 tekerrürden oluşan 5 muamele grubuna rastgele ayrılmıştır.
Deneme periyodu süresince kontrol
grubundaki hayvanlar taurin amino asidi içermeyen yemle beslenmişlerdir. Taurin
amino asidi ilaveli yemler T1 (%0.5) ve T2 (%1)
gruplarında 0-21. günler arasında, T3 (%0.5) ve T4 (%1)
gruplarında 0-42. günler arasında kullanılmıştır. Yeme taurin amino asidi
ilavesi 0-21.günler arasında erkek piliçlerin performansını önemli düzeyde
etkilememiştir. Deneme periyodu boyunca taurin uygulaması yemden yararlanmayı
iyileştirmiş ancak canlı ağırlık ve yem tüketimini azaltmıştır (P<0.05). T3
grubunda 9-12. günler arasında ham yağın sindirim derecesi önemli düzeyde
artmıştır. Dışkı viskozitesi ise taurin amino asidi kullanılan tüm gruplarda
ilk 2 hafta önemli düzeyde azalmıştır. Deneme grupları arasında ölüm oranı
bakımından önemli düzeyde farklılıklar oluşmamıştır.



References

  • Anonim 2004. Yem analiz metodları (Tebliğ No. 2004/33). Resmi Gazete, Tarih: 02/09/2004, Sayı: 25571.
  • Bellentani S, Pecorari M, Cordoma P, Marchegiano P, Manenti F, Bosisio E, De Fabiani E, Gali G. 1987. Taurine increases bile acid pool size and reduces bile saturation index in the hamster. Journal of Lipid Research 28:1021-1027.
  • Blair R, Jacob JP, Gardiner EE. 1991. Lack of an effect of taurin supplementation on the incidence of sudden death syndrome in male broiler chicks. Poultry Science 70:554-560.
  • Bulgurlu Ş, Ergül M. 1978. Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metotları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:127.
  • Campbell GL, Classen HL. 1989. Effect of dietary taurine supplementation on sudden death syndrome in broiler chickens. Canadian Journal of Animal Science 69:509-512.
  • Champe PC, Harvey RA. 1997. Lippincott’s illustrated reviews serisinden: Biyokimya. (Çeviri: Tokullugil, A., Dirican, M., Ulukaya, E.) 2. Baskı, Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul.
  • Huxtable RJ. 1992. Physiological actions of taurine. Physiological Reviews 72:101-163.
  • Lee DN, Shive JL, Lian YM, Cheng YH, Wei HW, Weng CF. 2004. Effects of dietary taurine supplementation on growth performance, serum constituents and antibody production of broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 17(1):109-115.
  • Monson WJ. 1969. Evidence that taurine may be one of the elusive unidentified factors. Poultry Science 48:2069- 2074.
  • Naumann C, Bassler R. 1993. Methodenbuch, Band III. Die chemische untersuchung von futtermitteln. VDLUFA-Verlag, Darmstadt, Germany.
  • Oja SS, Saransaari P. 1996. Taurine as osmoregulator and neuromodulator in the brain. Metabolic Brain Disease 11(2):153-164.
  • Redmond HP, Stapleton PP, Neary P, Bouchier-Hayes D. 1998. Immunonutrition: The role of taurine. Nutrition 14:599-604.
  • SAS Institute, 1999. User's guide. V.6, SAS Institute, Cary, NC.
  • Sturman JA. 1993. Taurine in development. Physiological Reviews 73(1):119-147.
  • Şenköylü N. 2001. Yemlik yağlar. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, ISBN 975-93691-1-7. Teitge DA, Campbell GL, Classen HL, Thacker PA. 1991. Heat-treatment as a means of improving the response to dietary pentosenase in chicks fed rye. Canadian Journal of Animal Science 71:507-513.
  • Tufft LS, Jensen LS. 1992. Influence of dietary taurine on performance and fat retention in broilers and turkey poults fed varying levels of fat. Poultry Science 71:880-885.
  • Wright CE, Tallan HH, Lin YY. 1986. Taurine: Biological update. Annual Review of Biochemistry 55:427-453.
  • Yamazaki M, Takemasa M. 1998. Effects of dietary taurine on egg weight. Poultry Science 77:1024-1026.
Year 2016, Volume: 57 Issue: 1, 22 - 27, 30.07.2016

Abstract

References

  • Anonim 2004. Yem analiz metodları (Tebliğ No. 2004/33). Resmi Gazete, Tarih: 02/09/2004, Sayı: 25571.
  • Bellentani S, Pecorari M, Cordoma P, Marchegiano P, Manenti F, Bosisio E, De Fabiani E, Gali G. 1987. Taurine increases bile acid pool size and reduces bile saturation index in the hamster. Journal of Lipid Research 28:1021-1027.
  • Blair R, Jacob JP, Gardiner EE. 1991. Lack of an effect of taurin supplementation on the incidence of sudden death syndrome in male broiler chicks. Poultry Science 70:554-560.
  • Bulgurlu Ş, Ergül M. 1978. Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metotları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:127.
  • Campbell GL, Classen HL. 1989. Effect of dietary taurine supplementation on sudden death syndrome in broiler chickens. Canadian Journal of Animal Science 69:509-512.
  • Champe PC, Harvey RA. 1997. Lippincott’s illustrated reviews serisinden: Biyokimya. (Çeviri: Tokullugil, A., Dirican, M., Ulukaya, E.) 2. Baskı, Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul.
  • Huxtable RJ. 1992. Physiological actions of taurine. Physiological Reviews 72:101-163.
  • Lee DN, Shive JL, Lian YM, Cheng YH, Wei HW, Weng CF. 2004. Effects of dietary taurine supplementation on growth performance, serum constituents and antibody production of broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 17(1):109-115.
  • Monson WJ. 1969. Evidence that taurine may be one of the elusive unidentified factors. Poultry Science 48:2069- 2074.
  • Naumann C, Bassler R. 1993. Methodenbuch, Band III. Die chemische untersuchung von futtermitteln. VDLUFA-Verlag, Darmstadt, Germany.
  • Oja SS, Saransaari P. 1996. Taurine as osmoregulator and neuromodulator in the brain. Metabolic Brain Disease 11(2):153-164.
  • Redmond HP, Stapleton PP, Neary P, Bouchier-Hayes D. 1998. Immunonutrition: The role of taurine. Nutrition 14:599-604.
  • SAS Institute, 1999. User's guide. V.6, SAS Institute, Cary, NC.
  • Sturman JA. 1993. Taurine in development. Physiological Reviews 73(1):119-147.
  • Şenköylü N. 2001. Yemlik yağlar. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, ISBN 975-93691-1-7. Teitge DA, Campbell GL, Classen HL, Thacker PA. 1991. Heat-treatment as a means of improving the response to dietary pentosenase in chicks fed rye. Canadian Journal of Animal Science 71:507-513.
  • Tufft LS, Jensen LS. 1992. Influence of dietary taurine on performance and fat retention in broilers and turkey poults fed varying levels of fat. Poultry Science 71:880-885.
  • Wright CE, Tallan HH, Lin YY. 1986. Taurine: Biological update. Annual Review of Biochemistry 55:427-453.
  • Yamazaki M, Takemasa M. 1998. Effects of dietary taurine on egg weight. Poultry Science 77:1024-1026.
There are 18 citations in total.

Details

Journal Section Research Articles
Authors

Mehmet Murat Çil This is me

Zümrüt Açıkgöz

Publication Date July 30, 2016
Submission Date July 22, 2017
Published in Issue Year 2016 Volume: 57 Issue: 1

Cite

APA Çil, M. M., & Açıkgöz, Z. (2016). Etlik Piliçlerin Beslenmesinde Taurin Amino Asidinin Kullanım Olanakları. Hayvansal Üretim, 57(1), 22-27.


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

264072640626408  26409 26410  2639926411 26412 26413 26414 26415