Günümüzde değişen yaşam koşulları nedeniyle hastalıkların artması,
beslenmede yetersizlik, dengesizlik ve protein eksikliğinin giderilmesi
amacıyla çeşitli fonksiyonel besin kaynakları konusunda araştırmalar yapılmaktadır.
Bazı ülkelerde hem geleneksel eğilimle, hem de artan nüfusa bağlı olarak besin
kaynaklarının değerlendirilmesi ve etkin kullanılması amacıyla böcekler gıda
olarak tüketilmektedir. Bal arıları da bu sınıfta yer almakta, ürettikleri çok
kıymetli arı ürünleri insan sağlığına yönelik koruyucu etki göstermektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda erkek arı larvası (apilarnil) ve ana arı
larvasının yüksek besin değeri taşımaları nedeniyle sağlık koruma ve tıbbi
tedaviye destek amaçlı tüketilebileceği ortaya koyulmuştur. Ana arı ve erkek
arı larvalarının hem gıda olarak tüketilmesi hem de apiterapide kullanımın
yaygınlaşacağı ön görüldüğünde bu arı ürünlerinin sağlığa yararı konusundaki
farkındalığın toplumda artması sağlanmalıdır. Ürünlerin bu sayede kullanımına
olan talebin artması, söz konusu ürünlerin sürekli ve güvenilir biçimde
üretilmesini de gündeme taşımaktadır. Bu amaca yönelik olarak öncelikle ana ve
erkek arı larvalarının biyokimyasal özelliklerinin ve apiterapötik etkilerinin
bilinmesi oldukça önemlidir. Erkek ve ana arı larvaları, oldukça değerli besin
madde komponentleri barındırmaları nedeniyle vücuda enerji verme, hücre
yenileme, üreme fizyolojisini düzenleme,
nörodejeneratif rahatsızlıkların tedavisi gibi çeşitli sağlık problemlerinin çözümünde
tıbbi tedaviyi tamamlayıcı rol üstlenmektedir. İnsan sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisinde destek sağlaması amacıyla bu doğal
ürünlerin kaliteli ve sürdürülebilir arıcılık içerisinde üretilebilmesi,
apiterapötik etkilerinin klinik bilimsel
araştırmalarla belirlenerek kullanımının yaygınlaştırılması gereklidir. Ana ve
erkek arı larvası üretimi, arıcıların bal dışında yeni arı ürünleri üretimine
yönelerek, üretim döneminde oluşabilecek riski azaltmasına ve düzenli yüksek
gelir elde etmesine olanak sağlayacaktır.
Nowadays, various functional food sources are
being investigated in order to increase diseases due to changing living
conditions, nutritional defiency, malnutrition and lack of protein. In some
countries, due to both the traditional tendency and the growing population
insects are consumed as food in order to assessment of food sources and to use
them effectively. Honey bees also take part in this class, and the very
valuable bee products they produce have a protective effect on intended health
of human. As a result of the researches, it has been revealed that drone larvae
(apilarnil) and queen bee larvae can be consumed for health protection and
medical treatment support purposes due to high nutrient transportations. When
it is anticipated that both queen bee and drone larvae will be consumed as food
and the use of in apitherapy will become widespread, the awareness of the
health of these bee products must be increased in society. The increase in
demand for the use of the products at this point is also on the agenda for the
continuous and reliable production of such products. For this purpose, it is
very important to know biochemical properties and apitherapeutic effects of
queen bee and drone larvaes first. Drone and queen larvae play a complementary
role in the medical treatment of various health problems, such as energizing
the body, regenerating the cell, regulating the reproductive physiology, and
treating neurodegenerative disorders. In order to protect health of human and
to provide support in the treatment of diseases, these natural products can be
produced in high quality and sustainable beekeeping, and the apitherapeutic
effects should be determined by clinical scientific researches and
disseminated. Queen bee and drone larvae production will allow beekeepers to
focus on producing new bee products other than honey, reducing the risk of
production during the production period and making regular high income.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2018 |
Submission Date | August 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 59 Issue: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.