Research Article
BibTex RIS Cite

Milk Composition, Rennet Coagulation Time, Urea Content and Environmental Factors Affecting Them in Anatolian Buffaloes

Year 2008, Volume: 49 Issue: 2, 7 - 14, 01.06.2008

Abstract

The objectives of this study were to investigate determining environmental factors on composition, renneting time, urea concentration, acidity, density and pH of Anatolian Buffaloes milk. As a total of 110 milk samples from 53 cows that were calved from 2004 June to 2005 September period in 5 units of Ilıkpınar Village were collected in morning milkings in June, September, December and March. The cows were on their lactation days 30±15, 60±15, 90±15, 120±15, 150±15, 180±15, 210±15, 240±15 and 270±15. The milk samples were analysed for various milk characteristics. Rennet coagulation time, urea, protein and fat contents were determined using Berridge, photometric, formol titration and Gerber methods, respectively. Data were classified as follows; lactation stages: 1 (30±15, 60±15, 90±15 days): 2 (120±15, 150±15, 180±15): 3 (210±15, 240±15, 270±15); month of samples collection: 1 (June), 2 (September), 3 (December), 4 (March). Effects of environmental factors on each variable were investigated separately and analysed using analysis of variance. The averages of daily milk yield; ash, total dry matter (TDM), protein, titratable acidity rates; density, pH, rennet coagulation time and urea content were determined as 2.6±1.42 lt., 0.47%, 7.67%, 17.55%, 5.28%, 0.17%; 1.028, 6,61, 68.43 seconds and 3.78 mg/100ml respectively. 

Anadolu Mandalarında Süt Kompozisyonu, Rennet Pıhtılaşma Süresi, Üre Muhtevası ve Bunları Etkileyen Çevre Faktörleri

Year 2008, Volume: 49 Issue: 2, 7 - 14, 01.06.2008

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Anadolu mandalarında süt kompozisyonu, sütün rennet pıhtılaşma süresi, üre muhtevası, titrasyon asitliği, yoğunluk ve pH’ın tespiti ve bunlar üzerine etkin çevresel faktörlerin araştırılmasıdır. Ilıkpınar Köyünde 5 işletmede 2004 Haziran-2005 Eylül periyodunda buzağılayan 53 manda ineğinden Haziran, Eylül, Aralık, Mart aylarında laktasyonlarının 30±15, 60±15, 90±15, 120±15, 150±15, 180±15, 210±15, 240±15 ve 270±15 günlerinde olanlardan, sabah sağımlarında toplam 110 süt örneği toplanmıştır. Örnekler muhtelif süt özellikleri açısından analiz edilmiştir. Süt pıhtılaşma süresi, üre, protein ve yağ içerikleri sırasıyla Berridge, Fotometric, Formol Titrasyon ve Gerber metotları kullanılarak belirlenmiştir. Veriler şöyle
sınıflandırılmıştır; Laktasyon dönemi: 30±15, 60±15 ve 90±15 gün: 1.; 120±15, 150±15 ve 180±15: 2.; 210±15, 240±15 ve 270±15: 3.; Verim ayı (örnek alma ayı): Haziran: 1, Eylül: 2, Aralık: 3, Mart: 4. İncelenen her özellik üzerine ayrı ayrı çevresel faktör etkileri variyans analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Günlük süt verimi; kül, yağ, TKM, protein, asitlik oranları; yoğunluk, pH, rennet pıhtılaşma süresi ve üre içerik ortalamaları sırası ile 2.6±1.42 lt., %0.47, %7.67, %17.55, %5.28, %0.17; 1.028, 6.61, 68.43 sn ve 3.78 mg/100ml olarak belirlenmiştir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research Articles
Authors

Özel Şekerden This is me

Yahya Kemal Avşar This is me

Publication Date June 1, 2008
Submission Date April 16, 2014
Published in Issue Year 2008 Volume: 49 Issue: 2

Cite

APA Şekerden, Ö., & Avşar, Y. . . . . . K. (2008). Anadolu Mandalarında Süt Kompozisyonu, Rennet Pıhtılaşma Süresi, Üre Muhtevası ve Bunları Etkileyen Çevre Faktörleri. Hayvansal Üretim, 49(2), 7-14.


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415