Bu çalışmanın amacı, noodle üretim teknolojisinin gıda güvenliği ve helal uygunluk açısından kapsamlı bir değerlendirmesini sunmaktır. Dünya genelinde popülaritesi artan noodle ürünlerinin, sağlık açısından güvenirliği ve helal standartlara uygunluğu giderek önem kazanmaktadır. Noodle üretim süreci, hammaddelerin seçimi, hamur hazırlama, şekillendirme, pişirme, kurutma, paketleme ve depolama gibi aşamalardan oluşmaktadır. Yukarıda sıralanan her aşama, potansiyel tehlikeler ve kritik kontrol noktaları (CCP’ler) doğrultusunda hijyen önlemleri ve gıda güvenliği sistemleri (ISO 22000, HACCP ve BRC) ile desteklenmiştir. Bu çalışma kapsamında, noodle üretim sürecindeki her aşama detaylı olarak ele alınarak potansiyel riskler ve alınması gereken önlemler tartışılmıştır. Ayrıca çalışmada, gıda güvenliği ve helal standartlarına uygunluk açısından mevcut uygulama ve araştırmalar analiz edilerek noodle üretiminde güvenlik ve helal uygunluğu sağlamaya yönelik öneriler sunulmaktadır. Gıda güvenliği ve helal uygunluk, yalnızca yasal bir zorunluluk değil, tüketici güvenini kazanmak ve pazarda rekabet avantajı elde etmek açısından da büyük önem taşımaktadır. Helal uygunluk ise yalnızca malzeme seçiminde değil, üretimin tüm aşamalarında titizlikle sağlanması gereken bir gerekliliktir. Helal bileşenlerin temin edilmesi, çapraz bulaşmanın önlenmesi ve üründe saflığın korunması, helal sertifikasyonu açısından kritik unsurlardır. Bu makale, ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve helal standartlarının noodle üretim süreçlerine etkisini düzenleyici bir çerçevede ele almakta ve tüketici güvenliği ile helal ürün taleplerinin karşılanması açı-sından bu standartların önemini de vurgulamaktadır.
The aim of this study is to provide a comprehensive evaluation of noodle production technology in terms of food safety and halal compliance. With the increasing popularity of noodle products worldwide, the importance of ensuring public health, safety and adherence to halal standards is growing. The production process of noodle includes stages such as selecting raw materials dough preparation, shaping, cooking, drying, packaging, and storage. Each stage is assessed for potential hazards and critical control points (CCPs) and supported by hygiene measures and food safety management systems (ISO 22000, HACCP, and BRC). This study examines each stage of the noodle production process in detail, discussing potential risks and preventive measures. Current practices and research in food safety and halal standards are analyzed, and recommendations are presented for ensuring safety and halal compliance in noodle production. Ensuring food safety and halal compliance is not only a legal requirement but also critical for gaining consumer trust and achieving a competitive advantage in the market. Halal compliance requires meticulous attention across all production stages, not only in ingredient selection. The procurement of halal-compliant ingredients, prevention of cross-contamination, and maintenance of purity are essential elements for halal certification. This paper discusses the impact of national and international food safety and halal standards on noodle production within a regulatory framework, emphasizing the importance of these standards in ensuring consumer safety and meeting the demand for halal products.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | July 25, 2024 |
Acceptance Date | December 25, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |