T ürkiye Florası’nda 50 taksonla temsil edilen Papaver cinsi tıbbi ve aromatik bir bitki olması bakımından önemli bir cinsdir. Farklı tipte alkoloidlere sahiptir. Akdeniz Bölgesi’nde gelinciğin yeşil kısımları sebze olarak yenir. Bu çalışmada Elazığ bölgesinden toplanan Papaver rhoeas L.’ın kimyasal analizlerle uçucu yağ kompozisyonu belirlenmiştir. Papaver rhoeas’ın su distilasyon yöntemi ile toprak üstü kısımlarından elde edilen uçu yağlar GC ve GC-MS’de incelenmiştir. Uçucu yağ verimi % 0.2 v/w ’dir. Bitkiden elde edilen ekstrakta belirlenen 21 bileşen total yağın % 98.6’sını oluşturmaktadır. Papaver rhoeas’taki temel bileşenler fitol 52.8% , trikosan 7.8% ,2pentadekanon 6% , heneikosan 5.3% olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak bu türün uçucu yağında seskiterpen hidrokarbonların ana grup olduğu görülmüştür
The genus Papaver is represented with the 50 taxa Turkey Flora, and it is the important genus in means of medicinal and aromatic plants. It has different type alkaloids. In the mediterranean, corn poppy greens are eaten as a vegetable. In this study, Papaver rhoeas L. was collected from the Elazig region and analysed chemically to determine the essential oil composition. The essential oil of the aerial parts obtained by hydrodistilla- tion from Papaver rhoeas was investigated by GC and GC-MS. The essential oil yield is 0.2 % v/w . Twenty one constituents were comprised the 98.6% of the total essential oil extracted from the plant. The predominant compounds of Papaver rhoeas were determined as phytol 52.8% , tricosane 7.8% , 2-pentadecanone 6% , heneicosane 5.3% . Consequently, sesquiterpene hydrocarbons were shown to be the main group of essential oil of the species.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 42 Issue: 4 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science