Long-term stored whole ‘Hicaznar’ pomegranate fruit arils were exposured to three different concentrations 0 mg/h/m3, 5.2 mg/h/m3, 10.4 mg/h/m3 of ozon treatment and then minimally processed pomegranate arils stored at +5oC and 85-90% RH during 12 days. Effects of ozone treatment to ‘Hicaznar’ pomegranate arils aroma volatile compositions was were analyzed by using HS-SPME/GC/MS Headspace Solid Phase Micro Extraction Gas Chromatography Mass Spectrometry techniques. The results of research showed that aldehydes, terpenes, alcohols, acids and ester were main aroma volatiles in ‘Hicaznar’ pomegranate fruits arils at the end of storage. And terpens which are D- limonene, α-pinene, trans-a-bergamotene, 1.3.6.10-dodecatriene and caryophyllene percentage were higher in control than ozone treated fruits. However, the volatiles such as acetaldehyde, acetic acid and ethyl acetate were lower percentage in ozone treated fruits compared control one at the end storage.
Bütün olarak uzun süreli depolanan ‘Hicaznar’ nar meyvelerinden alınan tanelere, 0 mg/saat/m3 5.2 mg /saat/m3, 10.4 mg/h/m3 olacak şekilde ozon uygulamasına maruz bırakıldıktan sonra 12 gün boyunca +5oC sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında muhafaza edilmiştir. Ozon uygulamasının nar meyvesi uçucu aroma bileşimine olan etkileri HS-SPME/GC/MS Headspace Solid Phase Micro Extraction Gas Chromatography Mass Spectrometry teknikleri kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan ‘Hicaznar’ nar meyve suyu örneklerinde sırası ile aldehitler, terpenler, alkoller, asitler ve esterlerin temel uçucu aroma bileşikleri olduğu tespit edilmiştir. Terpen grubundan olan D- limonen, α-pinen, trans-a- bergamoten, 1.3.6.10-dodekatrien ve karyophilen bileşiklerinin kontrol grubu meyvelerinde ozon uygulanan meyvelerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Fakat Ozon ile muamele edilmiş meyve suyu bileşiminde asetaldehit, asetik asit ve etil asetat gibi uçucu aroma bileşiklerinin miktarının kontrol grubu meyvelerinde ozon uygulanan meyvelerden daha fazla olduğu belirlenmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 43 Issue: 3 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science